Természet

2023.02.16. 15:43

Az állatvilág csodáit mutatja be Földi Tímea kiállítása a tarjáni Petőfi iskolában

Megnyílt a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának galériájának következő, Csodálatos természet című kiállítása, amely Földi Tímea somoskőújfalui fotográfus alkotásait mutatja be.

V. E.

Földi Tímea a természetfotóiból nyílt kiállítás megnyitóján a Petőfi általános iskolában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A harmadik osztályos diákok műsora után a kiállítást Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke ajánlotta a főként gyermekekből álló közönség figyelmébe, de mesélt nekik a kiállított képek alkotójáról, illetve magáról a fotózásról is. Mint mondta, Földi Tímea közel öt éve fotózik, négy éve a Nógrád megyei fotóklub tagja, ez pedig a második kiállítása.

Földi Tímea természetfotó kiállítása nyílt meg a Petőfi általános iskolában
A természetfotók nagy sikert arattak az állatvilág iránt érdeklődő gyerekek körében
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Talán a táj- és természetfotózás áll Földi Tímeához a legközelebb, de nem áll messze tőle a portré, vagy makrófotózás, de az életképek megörökítése sem. A természetfotóinak nagy része a Salgó, a Medves vagy a Karancs táján készült. Ugyanakkor egyszer képes volt Karcagig elutazni, hogy lencsevégre kaphasson egy albínó fülesbaglyot – mutatott rá Homoga József, aki ezután arra biztatta a kisdiákokat, hogy lehetőség szerint örökítsék meg fotókon az élményeket, mert az adott pillanat nem fog visszatérni még egyszer. A Nógrád megyei fotóklub elnöke azt is elárulta, hogy tavaly fotópályázatot hirdetettek a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából tartott emlékévhez kapcsolódva, amelyre a fotósok a költő verseinek mondanivalóját tükröző képeikkel nevezhettek. Úgy fogalmazott, hogy Földi Tímea kiállítása is jól illik ebbe a sorba, majd szavait – a tárlat témájához is illeszkedve – Petőfi Sándor A Tisza című verséből idézve zárta.

Földi Tímea természetfotó kiállítása nyílt meg a Petőfi általános iskolában
Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe az alkotásokat
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Az eseményen Földi Tímea azt hangsúlyozta, hogy az összeválogatott, főként állatfotókat néhány természetfotóval is megbontotta.

– Olyan állatfotókat választottam, amelyek a szűkebb hazánkban is megtalálható fajokat ábrázolják. Kérdés lehet, hogy akkor vajon mit keres egy hiúzt, egy medvét vagy egy jégmadárt ábrázoló fénykép a falon? Nos, azért vannak ott, mert ezeket az állatokat mind felbukkantak már Nógrád megyében is. Így például medvét évekkel ezelőtt Somoskőújfalu felé láttak, míg egy jégmadár tudtommal jelenleg is megtalálható Maconka környékén – mondta a fotográfus, aki azt is kifejtette, hogy állatokat fotózni nehéz, így a képei nem mind szűkebb hazánkban készültek.

Földi Tímea természetfotó kiállítása nyílt meg a Petőfi általános iskolában
A rendezvényen felléptek az intézmény diákjai is
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Végül elárulta, abban bízik, hogy a fotóival fel tudja hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy milyen meseszép környezetben élünk. Így reméli, hogy a fiatalok talán kedvet kapnak ahhoz, hogy a családjukkal közösen tegyenek kirándulást a természetben, vagy akár felkeltheti az érdeklődésüket a fotózás iránt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában