Függöny

2023.01.07. 07:01

Sok szép sikert arattak fellépéseiken a bátonyterenyei színjáték-dráma tanszakosok

Megannyi előadáson csillogtatták meg tehetségüket a drámapedagógiai foglalkozásokat látogató bátonyterenyei tanulók a közelmúltban.

V.E.

Sok szép sikert értek már el a bátonyterenyei dráma tanszakos diákok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Mátraházi Tamás drámapedagógus, a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola színjáték-dráma tanszakának vezetője elmondta: nagy sikert arattak a közönség körében ünnepi játékaikkal a gyerekek, akik sok fellépést tudhatnak maguk mögött. Hozzátette: a kicsi színjátszók nagyon megérdemlik a téli szünet alatti pihenést, annál is inkább, mivel ősz végén egy hosszabb betegség miatt elmaradtak a próbák, amiket az előadásokat megelőző hetekben kellett még nagyobb erőbedobással pótolniuk.

– Sikeresen szerepelt a 13 és 18 év közötti diákokból álló csoportom Szentkúton, ahol a negyedik adventi gyertya meggyújtása után mutattak be egy pásztorjátékot. Ezt a darabot Ady Endre és József Attila versei mellett hagyományos pásztorjátékok szövegeiből szerkesztettem, majd az egészet aktualizáltam. Ennek köszönhetően a véglegesített szövegkönyvben visszatükröződtek a napjainkban tapasztalható problémák is, így például a szomszédunkban dúló háború, vagy épp a növekvő rezsiköltségek. Nem idegen ez egy pásztorjátéktól, hiszen a régebbi időkben a dramatikus népi hagyományokba hasonlóképp beleszőtték azokat a gondokat, amiket akkoriban éltek át az emberek a hétköznapok során – fejtette ki Mátraházi Tamás.

Bátonyterenyei színjátszók
Felléptek a Mátraverebély-szentkúti bazilikában is, ahol pásztorjátékot láthatott a közönség
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

A drámapedagógus növendékei Bátonyterenyén a városi adventi program során is felléptek, illetve a megcsillogtatták képességeiket a Bartók Béla, illetve a Kossuth Lajos nevét viselő általános iskolákban is.

– A jelmezbe öltözött tanulók a Kalamajka Hóországban című tréfás mesejátékot is bemutatták, amely különösen közel áll a szívemhez, mivel ez az első saját művem. Mielőtt neki fogtam volna az írásnak, rengeteg karácsonyi verset olvastam el. Ezekből merítettem az ihletet, illetve emellett az általam tanított gyermekek személyisége és jellemvonásai „vezették” a tollam. Így született meg a közel negyed órát felölelő játék, amely első, teljesen önálló munkám – mondta a tanszékvezető, aki arra is rámutatott, hogy a fent említett darabot mind a Bartók Béla Általános Iskolában, mind a Kossuth Lajos Általános Iskolában az adott iskola diákjaiból álló egy-egy csoport mutatta be. Mellettük természetesen mind a két intézményben több csoport is fellépett, így különböző előadásokkal, de minden korosztály képviselte magát az iskolai rendezvényeken az első évfolyamtól kezdve egészen a hetedik osztályos tanulókig.

A drámapedagógus hozzáfűzte: a fent említett két általános iskola diákjai egyben a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is, akik ez utóbbi intézményben járnak a drámapedagógiai órákra.

Az elismerés ad erőt

Mátraházi Tamás végül örömét és büszkeségét fejezte ki, amiért tanítványai előadásaival kapcsolatban megannyi pozitív visszajelzést kap folyamatosan. Mint fogalmazott, sokszor még az úton, sétálás közben is megállítják őt, hogy gratuláljanak neki a gyerekek produkcióihoz. Ezek az elismerések pedig erőt adnak számára ahhoz, hogy a fiatalokkal együtt az új évben is folytassák a munkát. Így a téli szünet elmúltával gőzerővel kezdenek majd készülni az előttük álló eseményekre, így például a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulójára, illetve a tanévet záró gálára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában