Folyóirat

2023.01.04. 18:46

Megannyi nógrádi érdekességet tartogatott a folyóirat tavalyi utolsó száma

Az utóbbi esztendőkben a megyeszékhelyen, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által kiadott Palócföld című irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat évente minimum három, de leginkább négy alkalommal az olvasók kezébe került. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő következetesen törekedett arra, hogy ne szakadjon meg a 68. évfolyamában járó lap folyamatosnak tekinthető története.

Nool

A szemle rovatban szó esik Gabora Attila salgótarjáni pincér Záróra után – A pincértől kapott borravaló című kötetéről is

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

 Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő azt is kiemelten kezelte, hogy tartalmában és küllemében minden szám méltó legyen az elmúlt évtizedek legjobb hagyományaihoz és tükrözze a kinevezésekor, 2016 elején megfogalmazott elveit, a magyarság általános és speciálisan e tájhazához kötődő kulturális, szellemi értékeinek meg- és elismertetését.

E nemes szándékok tetten érhetők a közelmúltban megjelent idei utolsó, 2022/4-es számban is. Az egyik legjobb példája ennek az aktuális évfordulók jelenléte lapban. Bár Nógrád egyik büszkesége, Madách Imre születésének bicentenáriuma csak január 21-én lesz, bevezetőnek nagyon is megfelel Gy. Szabó András balassagyarmati gyökerű előadóművész és irodalomtörténész Arany Madáchnál című, sajátos tartalmú, elgondolkodtató verse. Szintén Madáchra emlékezik Gyukits György, a Miskolci Egyetem szociológus adjunktusa Danton a terror hálójában elnevezésű sajátos műfajú és stílusú értekezésében.

Sokan tudják, hogy Mikszáth Kálmán – a megye másik hírvivő ikonja – 175 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A szent Péter esernyője írójára Gy. Szabó András egy novella, Pásztor Éva, Mikszáth-barát nyugalmazott balassagyarmati tanár A jó palócok című novellagyűjtemény elemzésével emlékezik, Kun Miklós Jenő budapesti Pósa-kutató a Mikszáth család és Pósa Lajos kapcsolatához szolgál adalékokkal. 

Még szélesebb körben ismert, hogy Salgótarján az idén ünnepli várossá nyilvánításának 100. évfordulóját. Ez a tény adja az apropóját Baráthi Ottó egy készülő memoárból kiemelt emlékmorzsáinak illetve Nívelt Ágnes helyi mérnök, helytörténeti kutató Gyertyaláng című, II. világháborús témájú novellájának. Ugyancsak feltűnik a háború – nem függetlenül az ukrán helyzettől – Erdős István Nyezabudka – Nefelejcske című saját életének epizódjaiból fogant írásában.

Pásztor Éva Játék – komolyan címmel számol be a Sóshartyánban élő Handó Péter új kötetét bemutató költői estjéről, amelyet a balassagyarmati Artéria művészeti klubban, két barátjával, Botos Zoltán festőművésszel és Zsibói Gergely íróval tartott. Az interjú rovatban a Nógrádból elszármazott költő, Ádám Tamás beszélget Szikora Róbert közismert, népszerű zenésszel, aki musicalt írt Szent Erzsébet életéről. 

A szemle rovatban szó esik Gabora Attila salgótarjáni pincér Záróra után – A pincértől kapott borravaló című kötetéről is, amelyben visszatükröződik a helyi vendéglátás története és feltűnik valamennyi egykor volt és mai egység. A szépirodalmat – mások mellett – nem kisebb talentumú és jelentőségű költők, mint a Kossuth-díjas Baranyi Ferenc és az irodalomtudományi doktor Lackfi János versei képviselik. Baranyi 1979-es Körözvény című versére ugyanilyen címmel Jóna Dávid válaszolt 2021-ben. Az ifjú, mindössze tizenkilenc éves Tajti Bálint személyében költőtehetség is bemutatkozott négy gondolatgazdag verssel. A Palócföld legújabb száma a borítókon és a belső oldalakon Birkás Babett salgótarjáni képzőművész egyedi technikával készült tetszetős, Salgótarjánt és környékét megjelenítő alkotásainak felhasználásával látott napvilágot.

Palóc konyha

Egy ilyen karakterű folyóiratban különlegességnek számít egy önálló, gasztronómiai jellegű rovat, amelyet Nagy Zsófia nagykürtösi származású szakértő, ételkritikus neve fémjelez. Ezúttal Disznóvágási emlékek címmel, képekkel illusztráltan mutatja be a hajdanán jelesnek számító eseményt és az ezzel összefüggő végtermékek némelyikét: a disznótoros levest, a tüdőgombócos savanyúlevest és nem utolsó sorban a házi kocsonyát, amely bizony hosszú főzési időt igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában