Védőszent

2022.12.10. 18:46

Bányászhagyományok ápolása jegyében emlékeztek Szent Borbálára Kazáron + fotók

Rendhagyó Borbála-napi megemlékezést szervezett szombaton a helyi Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület a Nógrád Megyei Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottsággal karöltve. Az ünnepség, a bányászok védőszentje előtti főhajtás mellett azt a célt is szolgálta, hogy a községben élők jobban megismerjék e mára már szinte letűnt szakma hagyományait.

Gulyás Edina

Az ünnepségen a rendezvényhez kapcsolódóan hirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokat is megtekinthették a résztvevők

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy Kazáron, az egykori bányász településen sokan vannak, akik nem ismerik a bányászat emlékeit és értékeit. Ez nem csak a fiatalabb, de az idősebb korosztályra is igaz – hangsúlyozta köszöntőjében Dobor István, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének Nógrád Megyei Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottságának elnöke.

Mint mondta, az egyesület pályázatot nyújtott be azzal a céllal, hogy a fenti tényen változtassanak. A sikeres elbírálásnak köszönhetően idén több programot is szerveztek, annak érdekében, hogy fiatalok és idősebbek egyaránt képet kapjanak e letűnt szakma hagyományairól és megismerjék Szent Borbála, a bányászok védőszentjének életét. 

– Szeretnénk megmutatni a helyieknek és az ide látogatóknak, hogy milyen volt egykor a bányászok élete a településen – fogalmazott Dobor István, aki azt is elárulta, hogy a helyi Aba Sámuel Általános és Művészeti Iskola felső tagozatos diákjainak korábban rajzpályázatot hirdettek ebben a témában. A beérkezett alkotásokat a mai megemlékezésen megtekinthették a résztvevők, sőt az általuk legjobbnak ítélt rajzot különdíjjal is jutalmazzák majd a december 21-i iskolai ünnepségen. 

A Borbála-napi programon Fekete Roland, dorogházai plébániai kormányzó röviden ismertette a védőszent életének történetét. Mint mondta, a népi hagyományokban is megjelenik Szent Borbála tisztelete. Hozzátette, szokás volt egy cseresznyefa ágat bevinni ezen a napon a házba, ami karácsonyra kivirágzott. 

A rendezvényen elismeréseket is kiosztottak az egész éves támogatói munkáért

Ajándékot vehetett át Szeberényi Tiborné, Pünkösdi Sándorné, Miklósi Lászlóné, a Baglyasalja Barátainak Köre, Fekete Roland atya és Gecse Ákos, Kazár polgármester is. A megjelenteket a Hevesi Sándor Színtársulat szórakoztatta, majd Berecz György muzsikált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában