Zárkafüggöny

2022.10.24. 20:23

Dráma a balassagyarmati börtönben: előadást mutattak be a fogvatartottak +fotók

A fogvatartotti színjátszókör jóvátételi szándékú előadást mutatott be a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Szent Mihály-kápolnájában hétfőn délután.

L. J.

A fogvatartottak a hozzátartozóik előtt adták elő a darabot

Forrás: Nool

Fotó: Hegedus Mark

A bemutató a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által elnyert, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával Tízparancsolat, avagy művészetterápiás eszközök alkalmazása büntetés-végrehajtási keretek között című pályázati programban valósult meg. A projekt művészeti vezetője Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész volt, aki az érintett tíz büntetés- végrehajtási intézetben koordinálta a felkészülést. A projekt során a Tízparancsolatot dolgozzák fel a fogvatartottak. A Balassagyarmati Fegyház és Börtön a tízparancsolat nyolcadik parancsolatáról készített előadást, amely úgy hangzik: Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy! 

– A fogvatartottak közvetlen életbevágó tapasztalattal rendelkeznek a bűnről. Mi a bűn? A szeretet hiányossága, netán az Isten elleni lázadás, vagy valami rossz cselekedet? A börtönben van idő szembenézni a bűn következményeivel, van lehetőség a megbánásra, a megtérésre. Ez a téma, mégsem csak őket, hanem mindannyiunkat érint – mondta Deák Ferenc, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön kinevezett lelkésze az eseményen.

Áldást és ajándékot kaptak

Ezt követően Várnagy Andrea vette át a szót, majd osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Amikor fél évvel ezelőtt megkaptam ezt a megtisztelő felkérést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, akkor pontosan éreztem, hogy mekkora súlya és felelőssége van ennek. De azt nem gondoltam, hogy mekkora áldást és ajándékot kaptam, nemcsak én, hanem a fogvatartottak és maga az állomány is. Mind a tíz fegyintézetben egy csoda született – fogalmazott Várnagy Andrea. Hozzátette: – Én azt hiszem, hogy szolgálunk ezekkel az előadásokkal. A Tízparancsolat egy fundamentum, amelyre ha építünk és ráállunk, akkor az életünk biztonságban lehet.

A zongoraművész kitért arra is, hogy a tízféle előadást tízféle stílusban kellett elkészíteni. Mint mondta: a legnehezebb számára az volt, hogy megtanulja ő is azt a művészi alázatot, hogy nem kell mindenbe beleszólni. Az elején ez nagyon nehezen ment, azonban, amikor elengedte ezt, akkor egy olyan csodaáramlás kezdődött el, amely fantasztikus művek megszületéséhez vezetett. Első alkalommal elkezdték a lelkészek és a reintegrációs tisztek segítségével kibontani, hogy mit is jelentenek ezek a parancsolatok. Amikor értelmet nyertek, akkor pedig megpróbálták színdaraboknak képzelni azokat. Ezt követően a fogvatartottak igyekeztek egy üzenetet is megfogalmazni benne, miszerint nemcsak másoknak hazudunk, hanem a legtöbbször önmagunknak is. Végül a zongoraművész hangsúlyozta,ha megbánjuk a bűneinket Isten előtt, akkor célt fogunk találni.

Hazugságok hálójában

A fogvatartottak az előadás során egy olyan férfi történetét mesélték el, aki saját hazugságainak hálójába keveredett, amely majdnem tragédiával végződött. Azonban Istenhez fordult, és a segítségét kérve végül megbánta bűneit. 

– A hazugság jóvátételi kötelezettséget von maga után, amikor már nem lehet nyilvánosan jóvátenni, akkor titokban kell megvalósítani. Ha a károsultat nem lehet közvetlenül kártalanítani erkölcsi elégtételt kell nyújtani a szeretet nevében. Ezt próbálta megtenni ez az előadás – mondta Deák Ferenc lelkész a bemutató után. 

Majd a fogvatartottak is köszönetet mondtak a lehetőségért, a felkészítésben résztvevőknek és az intézet támogatásáért is. Mindezek után Sinkó Csaba, a Balassagyarmati Börtön és Fegyház parancsnoka gratulált az előadáshoz és sok sikert kívánt a fogvatartottaknak a többi produkcióhoz is. 

A bemutatón a fogvatartottak családtagjai is részt vehettek, akik az előadás után találkozhattak is a szeretteikkel. 

A tíz elkészített darabból egy közös előadás készül, amely 2023 tavaszán lesz megtekinthető Budapesten.

Személyes történetek ihlették a színdarabokat 
Várnagy Andrea az eseményen elmondta, hogy a fogvatartottaknak nem volt korábban kapcsolata, tapasztalata a művészetekkel. Továbbá az egyik dalt például egy másik intézményben fogvatartott írta a balassagyarmati börtönnek, ilyen jellegű együttműködésre korábban még nem volt példa. 
– Az egész előadás a fogvatartottak alkotása, én mentorálom a folyamatot és művészileg rendben tartom – mondta portálunk érdeklődésére Várnagy Andrea. Hozzátette: – A színdarabokban résztvevő fogvatartottak az összes előadásba beleszőtték a személyes történeteiket, ami számukra egyfajta terápiát jelentett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában