Orgonaszó

2022.09.19. 10:04

Templomi orgonaszóval is megünnepelte századik születésnapját Salgótarján

Éppen tízéves hagyománya van a megyeszékelyen a Völgyvárosi Orgonaszó című sorozatnak, amelynek egy-egy rendezvényét a korábbiakban a Szent József-templomban tartották meg.

Csongrády Béla

Lélekemelő szakrális zeneműveket szólaltattak meg

Fotó: Beküldött fotó

Az Acélgyári úti szentély azonban felújítás alatt áll, ezért a minapi, – a várossá válás századik évfordulója tiszteletére megtartott –, nyár végi zenés áhítatot a Kisboldog­asszonynak szentelt főplébánia-templomban hívták életre. Már a megelőző szentmiséről történt kivonulás is J. S. Bach G-dúr prelúdium és fúga című művére – amelyet Diósi Tamás Salgótarjánból elszármazott, jelenleg a dunakeszi Szent Mihály-templom kántoraként szolgáló és a váci zeneiskolában tanító orgonaművész szólaltatott meg – történt. 

A karácsonyváró advent időszakában is életre hívnak egy koncertet
Forrás: Beküldött fotó

Diósi Tamás – aki csaknem két évtizedig volt kántor itt, szülővárosában – a továbbiakban is főszereplője volt az estnek szebbnél szebb, lélekemelő szakrális zeneművek előadásával. A program szerves részeként lépett az oltár és a közönség elé a Diósi János vezette Bányász-Kohász Dalkör, amely jövőre ünnepli létrejöttének huszadik év­fordulóját. 

Elődjüknek a 130 évvel korábban alakult acélgyári dalárdát tartják. Az irántuk érzett tisztelet és a tradíciók éltetése jeleként november 9-én a Balassi Bálint könyvtárban terveznek kiállítást nyitni. A zenés áhítaton bemutatott műsoruk is szorosan kötődik a város múltjához, a 90. évforduló alkalmából meghirdetett pályázat két, Salgótarjánról szóló dalát – a Száll a madár és a Hálatelt szívvel című szerzeményeket – mutatták be Diósi Tamás kíséretével. Az est moderátora Bógár Zsolt atya volt. A nemrégiben Salgótarjánba került káplánnak, Diósi Tamásnak és a dalkörnek Varga András esperes-plébános ajándékkal köszönte meg a közreműködést. A legközelebbi zenés áhítatra december 10-én, a karácsonyváró advent időszakában kerülhet sor. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában