Népművészet Mestere

2022.09.04. 18:09

Népviseletbe öltöztetett babák, gyermekkori történetek: így teljes a varsányi mesemondó élete

Bárány Antalné, aki aki a mesemondás mellett egészen fiatal kora óta készít népviseletbe öltöztetett babákat, Magyarország miniszterelnökétől a Népművészet Mestere címet is megkapta már.

Sz. F.

Komoly munkát igényel egy-egy darab elkészítése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Sz.F.

A ma már nyugdíjas­korban lévő Bárány Antalné munkaszeretete családi örökség.

Emellett és a családom mellett életem másik két fontos vonulata a mesemondás és a babakészítés

 – mondta az ügyes kezű hölgy, aki a szécsényi Palóc Háziipari Szövetkezet bedolgozójaként készítette a népviseletbe öltöztetett babákat. Utóbbi tevékenységet a mai napig folytatja. Alkotásait nem adja el, hanem családtagoknak, rokonoknak, ismerőseinek ajándékozza, s otthonát díszíti velük. 

– Jó érzés, amikor egy-egy babával elkészülök. A házi– és a kerti munka mellett kikapcsolódást jelent számomra, amikor ezzel foglalkozom. Még akkor is, ha néha igen komoly munkát igényel egy-egy darab összeállítása – vélekedett. Hozzátette: gyermekkorában, tehénpásztorként nagy érdeklődéssel hallgatta a felnőttek meséjét a fonóban. Ezek a történetek mind a mai napig megmaradtak benne.

Tagja a helyi hagyományőrző csoportnak, akikkel már a budapesti Hagyományok Házában is szerepelt. A műsorvezető akkor arra kérte a csoportot, hogy valaki mondjon egy mesét közülük. Mivel a társai ismerték történeteit, arra biztatták, hogy vállalja el a feladatot. Kilépett a közönség elé, s meséjével nagy sikert aratott. Ez arra motiválta, hogy más alkalommal is megpróbálkozzon a mesemondással, s ez a műsorszám is színesítse fellépésüket. 

Megszámlálhatatlan meghívást kapnak azóta is, Margit néni pedig mindenütt örömet szerez előadásával az embereknek. Varsányban korábban állandó szereplője volt a falunapnak is. – Meg sem beszéltük, hogy mesét mondok, ám az énekkarunk szereplését követően a műsorvezető bejelentette, hogy most Margit néni következik egy kis történettel. Nem tehettem mást, kiléptem a közönség elé, s az előadásom nagyon tetszett a nézőknek – mondta. 

A nyugdíjas hölgy régi nagy szeretettel osztja meg gyermekkori meséit a közönséggel. Több mint egyszerű mesemondó. Díszes oklevelét is megmutatta nekünk, amelyen ez olvasható: „A magyar miniszter özvegy Bárány Antalné mesemondónak a Népművészet Mestere címet adományozza. 2015 augusztus 20. aláírás: Orbán Viktor miniszterelnök”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában