Megemlékezés

2022.09.28. 19:51

Felidézik II. Rákóczi Ferenc örökségét a szécsényi múzeum udvarán

Az 1705-ös országgyűlés évfordulója alkalmából a szécsényi MNM Kubinyi Ferenc Múzeum minden évben megemlékezik a történelmi jelentőségű eseményről, és II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléke előtt is tisztelegnek.

Sz. F.

II. Rákóczi Ferenc beszédet tart katonái számára, és a kuruc–labanc összecsapásra is sor kerül

Forrás: Nool Archív

Idén október 3-án emlékeznek meg a múzeum udvarán a helyi diákok bevonásával. A városban két oktatási intézmény is kötődik a fejedelemhez. Az általános iskola II. Rákóczi Ferenc nevét viseli, a katolikus általános iskola és gimnázium pedig a fejdelem nevelőjének, Páter Bárkányi Jánosnak a nevét vette fel. A két intézményből mintegy száz diák aktívan bekapcsolódik az ünnepi rendezvénybe. A résztvevő tanulók Rákóczi katonájaként öltenek korabeli jellegű ruházatot, és lesz seregszemle is. Utóbbin megjelenik maga II. Rákóczi Ferenc, s beszédet tart hű katonái számára. Ezután a kuruc–labanc összecsapásra is sor kerül. 

Az ünnepségen a Kulturális és Innovációs Minisztérium is képviselteti magát. Elfogadta a szervezők meghívását Barna Orsolya, a balassagyarmati tankerület vezetője. A délutáni programokat a hollókői Szent László Vitézeinek hagyományőrző serege, valamint a nógrádsipeki Ágyúsok Hagyományőrző rendje színesíti. 

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója elmondta: hivatásuknak érzik, hogy képviseljék a szécsényi országgyűlés eszméjét, örökségét. Reméli, hogy a szereplő diákok és a résztvevő közönség érzelmileg és értelmileg is közelebb kerül a szécsényi országgyűlés történelmi jelentőségéhez, II. Rákóczi Ferenc eszméjéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában