Tárlat

2022.09.16. 15:36

Czinke Ferenc emlékkiállítása színesíti Salgótarjánban a száz éves évfordulót (fotók!)

Mint arról már többször is beszámoltunk, Salgótarján idén ünnepli várossá nyilvánításának századik évfordulóját, ebből az alkalomból az itt élő és alkotó művészek munkáiból több kiállítást is rendeztek már az év folyamán a József Attila Művelődési Központban. Csütörtök délután Czinke Ferenc grafikus- és festőművész képeiből nyílt tárlat, ami az intézmény klubtermében nyújt felejthetetlen pillanatokat az érdeklődőknek.

Gulyás Edina

A Czinke Ferenc grafikus- és festőművész képeiből nyílt tárlat a művelődési központ klubtermében látható

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A nógrádi megyeszékhely várossá nyilvánításának 100. évfordulóját megannyi izgalmas programmal és rendezvénnyel ünneplik idén. Ezen események sorát színesítik a József Attila Művelődési Központban azok a tárlatok, amelyek a városban élő és alkotó, az itt lakók szemléletét formáló művészek munkáiba engednek bepillantást. Az intézmény és a Dornyay Béla Múzeum munkatársai az év folyamán már négy kiállítást szerveztek. A napokban Czinke Ferenc grafikus- és festőművész alkotásai kerültek fel a klubterem falára. A képek egy része a múzeum gyűjteményéből származik, de van közöttük olyan is, amit a festő özvegye kölcsönözött erre az alkalomra. 

Néhány képet a művész özvegye kölcsönzött a kiállításra
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A tárlatot csütörtök délután nyitották meg, az ünnepélyes alkalmon sokan részt vettek. A látogatók megcsodálták a falakon sorakozó mintegy harminc alkotást, és figyelemmel hallgatták dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármesterének köszöntőjét. 

– Amennyire meghatározta a város a művészt, épp annyira determinálta a művész is Salgótarján kulturális életét. Keze nyomát hagyta a városon, a szó valóságos és átvitt értelmében egyaránt –fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: – A 60-as, 70-es, 80-as évek képzőművészeti virágzásának meghatározó alakja volt ő. A művészeti élet szervezőjeként, közéleti emberként, különböző szakmai szervezetek vezető tisztségviselőjeként sokat tett a képzőművészet elismertetéséért. 

Mint mondta, nem azt a Czinke Ferencet ismerhetnénk ma, ha nincs ez a város. És bizonyára nem is ezt a várost látnánk, ha abba nem költözött volna bele Czinke Ferenc művészete. 

A művész sokat tett a képzőművészet felvirágoztatásáért
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Köszönet jár a József Attila Művelődési Központnak azért, hogy a várossá nyilvánítás 100. évfordulójának esztendejében sorozatban mutatja be a megyeszékhely jelentős művészeit. Azért pedig személyes köszönetemet fejezem ki, hogy engem találtak méltónak arra, hogy megnyissam ezt az emléktárlatot, minthogy a főszereplő 2000 óta már nincs közöttünk. A barátom volt – hangsúlyozta dr. Csongrády Béla, közíró, lapunk egykori főszerkesztője. 

Mint mondta: Czinke Ferenc elsősorban a rézkarcok, a litográfiák, a fametszetek mestere volt, de a vegyes technikával készült míves egyedi rajzok, olajfestmények, akvarellek, kollázsok, zsánerképek is szép számmal kötődnek a nevéhez. Nemcsak a rajzkészlettel, a karctűvel, az ecsettel bánt kivételes módon. Remekül, a magyar nyelv szépségeit alkalmazva fogalmazott, írt novellákat, tanulmányokat, glosszákat és meséket is. 

Dr. Csongrády Béla beszédében arról is szólt, hogy a művész nevéhez novellák, tanulmányok, glosszák és mesék is fűződnek
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Anélkül nem fejezhetem be a mondandómat, hogy ne méltassam pedagógusi munkásságát. Hosszú éveken át ült a katedrán. Esetében a művészet és a pedagógia szavak egységet alkottak – emelte ki dr. Csongrády Béla. – A ma megidézett festőművész sokoldalú hagyatéka az utókorra maradt, öröksége minket és remélhetőleg a következő generációkat is gazdagítja. Ne csak élvezzük, okuljunk is szellemi örökségéből! 

Útjára indította az iskolagalériák hálózatát

Czinke Ferenc 1926-ban a bodrogközi Meszeske tanyán született. Elemi és középiskolai tanulmányait követően a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mások mellett Szőnyi István tanítványaként rajztanári diplomát szerzett. Ezt követően a Római Magyar Akadémián gazdagította ismereteit. 1961 és 1964 között Derkovits-ösztöndíjas volt. 1964-től a Madách Imre Gimnázium tanáraként majd 1986-ig a Bolyai János Gimnázium pedagógusaként dolgozott. Ez utóbbi intézményben indította útjára a máig országosan létező iskolagalériák hálózatát. Itáliában és más európai országokban is járt tanulmányúton, 1976-ban Magyarországot képviselte műveivel, önálló gyűjteményes anyagával a 37. Velencei Biennálén. Aktív, fáradhatatlan volt a közéletben is. Átlagon felüli szervezőkészséggel rendelkezett.

Czinke Ferenc 1964-ben elsők között kapta meg a Madách-díjat, Munkácsy-díjjal is kitüntették és nem utolsósorban Magyarország érdemes és kiváló művésze volt. Pácin és Salgótarján is díszpolgárának választotta.

Mintegy harminc alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában