Színház

2022.08.08. 14:42

Tíz bemutatót, ötven előadást kínál a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Bár még javában tart a Zenthe Nyár a Fő téren álló szabadtéri színpadon, a színház társulata hétfőn megtartotta évadnyitó ülését.

Cs.B.

Zenthe Ferenc Színház, évadnyitó

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A 2012-ben alakult Zenthe Ferenc Színház társulatát Dániel Zoltán alpolgármester köszöntötte. Kiemelte, hogy a tíz év során és az elmúlt évadban elért eredmények jó hátteret biztosítanak az önkormányzat számára az állami szervekkel újra aktuális megállapodás áttekintéséhez és megkötéséhez.

Simon Lajos igazgató köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzájárult, hogy a járvány miatti nehéz időszakban – amely során mintegy 250 előadás maradt el és 260 milliós árbevétel-kiesés jelentkezett – is sikerült megőrizni, erősíteni helyben, országszerte és határainkon túl is a Zenthe Ferenc nevével fémjelzett vállalkozás presztízsét. A Déryné Programban teljesítettek figyelemre méltóak, hiszen a programban az összes színház közül a legtöbb előadást tartották. A szakmai kihívások, amelyek minden évadban növekednek, mellett ezúttal olyan tényezőkkel is szembe kell nézniük, mint az infláció és a növekvő energiaárak okozta nehézségek. Az igazgató külön is gratulált Ágoston Péternek, aki az elmúlt nyáron Szarvason kapott díjat és Vándor Évának, aki a közelmúltban lett tagja a Halhatatlanok Társulatának. Simon Lajos bejelentette, hogy a módosult a jelenleg huszonnégy fős társulat összetétele. Az új színművészeket abc-sorrendben üdvözölte.

Sándor Zoltán művészeti vezető a társulat úgymond ars-poeticáját jellemezte és indokolta a darabválasztást. Elmondta, hogy az új évadban – amely során tíz bemutatót tartanak – is megtartják népszínházi karakterüket, de tekintettel a nézőkre igyekeztek az eddigieknél valamelyest szórakoztatóbb programot összeállítani. A követelmények fokozódása közepette is megtartják a színház családias, baráti légkörét.

Susán Ferenc produkciós vezető, rendező többek között azt emelte ki, hogy mindenkivel megbeszélték, hogy az új évad során mit várnak tőle.

Orosz Dániel értékesítési menedzser arról a nem könnyű, de felemelő küldetésről szólt, amelyet a színház vendégszereplései során betölt. Az elmúlt évadban több mint száz előadást tartottak a székhelyükön kívül, s mintegy harmincöt ezer kilométert utaztak, hogy megfeleljenek a szinte már védjegyükké vált országjárás követelményeinek. Részt vettek jelentős színházi eseményeken, s ezek révén olyan városokba jutottak el – mint például Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Kisvárda – ahol nagy hagyományai vannak ennek a kultúrának. Budapesten játszottak a Stefánia palotában, a József Attila Színházban, a Szkénében, határainkon túl jártak Dunaszerdahelyen, Lendván és Temesváron is. Új a csákvári Ráthonyi Róbert Színházzal kialakuló kapcsolat. Orosz Dániel virággal köszönte meg kolléganője, Kasza Henrietta áldozatkész munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában