Lencsevégen

2022.08.29. 08:11

Salgótarjánban is sok fotós tevékenykedik, ma ők is ünnepelnek

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége javaslatára a kulturális kormányzat 2003-ban hagyta jóvá, hogy augusztus 29-e a magyar fotográfia napja legyen.

Cs.B.

Tizennégyen nyújtották be pályázatukat, melyet szakmai zsűri bírált el

Forrás: Beküldött

A dátum 1840-re utal, minthogy Vállas Antal bölcsészdoktor, matematikus és fizikus a Magyar Tudós Társaságban ekkor mutatta be a dagerrotípiának nevezett fotótechnikai eljárást. Erről a nevezetes eseményről a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület is rendre méltó módon – színvonalas kiállításokkal – emlékezik meg.

Az idén az ünnep szellemében két bemutatót rendeztek: a József Attila Művelődési Központ Előtér Galériájában nyílt meg egyik tagtársuk, Gecse Lászlóné Szenvedélyem a fotózás című tárlata, a fotóklubban pedig a Petőfi bicentenárium 2022 című pályázatra érkezett legjobb műveket állították ki. Az előbbi kiállítást Homoga József egyesületi elnök, az utóbbit Molnár Éva nyitotta meg. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója rámutatott, hogy a kijelölt Petőfi-művek (Anyám tyúkja, János Vitéz, Puszta télen, Szeptember végén, Tisza) igencsak megihlették és jobbnál jobb kompozíciókra, mély érzelmek és magvas gondolatok fotóművészeti megjelenítésére ösztönözték a 14 pályázót. Összesen 157 digitális felvétel került a zsűri elé. Dr. Fancsik János, Faragó Zoltán és Plachy Krisztina döntése szerint Hizsnyai Sándor és Galicz József különdíjban részesült, a harmadik helyen Szeberényi András, a másodikon pedig Homoga József végzett. Az első helyet Gecse Lászlóné szerezte meg.

Címkék#fotográfus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában