Ünnep

2022.08.06. 14:50

Gigantikus koncerttel ünnepelte Salgótarjánban 60. születésnapját az Edda gitárosa (fotók)

Bár az időjárás közbeszólt, végül is e hét elején az úgynevezett esőszüneti esttel a Fő téri szabadtéri színpadon elkezdődhetett a Zenthe Nyár elnevezésű, az elmúlt évben sikeresen debütált sorozat. A kilenc előadásra tervezett program első előadása a Gyárfás István szövegkönyve alapján született Tanulmány a nőkről című zenés vígjáték volt a Zenthe színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában Kis Domonkos Márk rendezésében. Ezt követően került a közönség elé az Alapi István és barátai című koncert, a helyi származású gitárművész hatvanadik születésnapja alkalmából.

Csongrády Béla

Alapi István, az ünnepelt salgótarjáni származású zenész Charlie-val

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

A Tanulmány a nőkről megkezdése előtt Simon Lajos teátrumigazgató köszöntötte a publikumot, kiemelve, hogy minden településnek vannak figyelemre méltó kulturális értékei, amelyekre büszkék lehetnek a lakosai. Remélhetőleg a tízéves Zenthe színház és az immár másodszor megrendezett Zenthe Nyár ezek közé tartozik. Pataki Csaba alpolgármester remek kezdeményezésként aposztrofálta e sorozatot, amely gyorsan közkedveltté vált. 

A két köszöntő gondolatait messzemenően igazolta a zenés vígjáték fogadtatása és a hét közepi Alapi-koncert tetszésindexe is. Az Artisjus- és Fonogram díjas zenész, 1993-tól az Edda Művek nevű zenekar gitárosa, Nógrád megye díszpolgára 1962. augusztus 2-án látta meg a napvilágot Salgótarjánban, tehát e héten igencsak kerek születésnapot, a hatvanadikat ünnepelhette úgymond hazai közönség előtt és néhány barátja közreműködésével. 

Azt, hogy a mintegy háromórás, szünet nélküli program – amely fizikailag sem volt kis teljesítmény – keretében mi hangzott el, szavakkal kifejezhetetlen, hiszen a dalok éppen ezért születtek meg zenében, jelesül a rockmuzsika hangján, stílusában. Az Alapi Power Band nevű zenekar – Pompor Samu László (billentyűs), Sümeghi Tamás (dob) és Takács Kanóc Roland (basszusgitár) önállóan és az énekesek kíséretében egyaránt kiváló produkciót nyújtott, minden gesztusukon érződött az összhang, a remek stílusérzék. A vendégénekesek sorában a magyar rock- és popmuzsika több sztárja is jelenlétével, szereplésével tisztelte meg az ünnepeltet. Az elhangzott repertoárt nem kis mértékben Deep Purple-számok uralták. Elsőként Keresztes Ildikó – aki a kilencvenes évek óta a magyar könnyűzenei élet egyik sztárja – mutatkozott be a Nem a miénk az ég című első nagy slágerét is elénekelve.

Őt sorra ugyancsak kiváló énekesvendégek – Lőrincz Károly, Sipos Péter, az eredeti humorú Irigy Hónaljmirigy tagja, az összetéveszthetetlenül sajátos stílusú Takáts Tamás, valamint a Neotonból zeneszerzőként, gitárosként és előadóként egyaránt ismert Végvári Ádám követték. Többek között az ő nevéhez köthető A legkisebb fiú című sláger. Horváth Charlie-val a nézőteret teljes mértékben megtöltő közönség is együtt énekelte a Jég dupla whiyskyvel című sikerszámot. Váratlannak és kuriózumnak tűnt a Kanadából érkezett Vaski Gábor klarinétművész fellépése. Nevezett a tengerentúlon az ottani magyarság közéletének is egyik kiemelkedő személyisége. Sokat segített Alapi Istvánnak is kanadai turnéja során. A koncert elementáris hatásához nagymértékben járult hozzá napjaink korszerű technikai megoldásainak – hang- és fényeffektusainak – alkalmazása. Az éppen szereplőkről kivetített képek látványban fokozták az egyébként sem kis élményt. A virtuóz zenészeket felvonultató műsor hangulata értelemszerűen átragadt a nézőtérre is. 

A magyar rock- és popmuzsika több sztárja is jelenlétével, szereplésével tisztelte meg az ünnepeltet 
Forrás: H.M. / Nool

Ennek megfelelően többszöri ráadás után búcsúztak el Alapi István és barátai. Simon Lajos ugyancsak nagy taps közepette egy üveg úgynevezett Zenthe-borral köszöntötte a hatvanéves Alapi Istvánt. A Zenthe Nyár augusztus 6-án, szombaton ugyancsak 20.30 órakor a helyi társulat Apácák című zenés komédiájának előadásával folytatódik. 

Szoros kötődés - Alapi István, aki évtizedek óta Budapesten él, mindig szeretettel viszonyult szülővárosához, ahonnan a Front együttes tagjaként elindult ezen a pályán. Mint nemrégiben az Az én STorym című, a 100 éves Salgótarján tiszteletére zajló beszélgetéssorozatban a moderátor Szily Nórának is elmesélte, rendszeresen jár haza, látogatja édesanyját, aki nyolcvannégy éves. Ezúttal is ott ült a nézőtéren, és bizonyára jólesett neki, hogy fia megtapsoltatta a közönséggel, amely szívesen tett eleget e kérésnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában