Az én STorym

2022.07.16. 11:24

A közismert színésznő és egykori műsorvezető is büszkén sztorizott salgótarjáni kötődéséről

A megyeszékhely várossá nyilvánításának századik évfordulója tovább gazdagította a civil szervezetek, kulturális intézmények – egyébként sem szegényes – programját. Jobbnál jobb ötletek, kezdeményezések születtek s valósulnak meg mondhatni folyamatosan. Ezek közé tartozik – természetesen egyebek mellett – a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Az én STorym elnevezésű sorozata is, amelynek egy-egy fejezetére – az innen elszármazott és saját területükön bizonyított személyekkel való beszélgetésekre – ez év eleje óta havonta egy alkalommal kerül sor.

Csongrády Béla

Mikecz Estilla színésznő és Pataki Katalin humánfejlesztési tanácsadó

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Ennek megfelelően a közelmúltban már a hatodik ilyen rendezvényt tartották a KultPont Kávézó Kamaratermében. A helyszín mellett a műsor házigazdája is állandó, Szily Nóra országosan is ismert jeles riporter, újságíró személyében. Kérdéseivel azt igyekszik feltárni, hogy partnerei jelenleg hol tartanak szakmai téren s milyen érzelmi szálak kötik őket szülővárosukhoz, illetve ahhoz a településhez, ahol fiatalok voltak, ahonnan pályájuk indult. A két vendég legutóbb Mikecz Estilla színésznő és Pataki Katalin Linda, egykori televíziós műsorvezető, jelenleg főként trénerként, tanácsadóként dolgozik. 

Elsőként Mikecz Estilla vállalkozott a múltidéző diskurzusra. A Zenthe Ferenc Színház tagja sajátos helyzetben van, egyrészt azért, mert gyakran játszik itthon (is), másrészt pedig annak okán, hogy szülei, testvérei változatlanul a városban élnek, így gyakran találkozik családjával. Elmondta, hogy már gyermekként is szeretett szerepelni. Első sikerét a Tátika című versenyben érte el, amelynek megnyerte mind a városi, mind a megyei fordulóját. Komolyabban azonban mintegy tizenhat éves korában fordult a színjátszáshoz: bölcsőjének a néhai T. Pataki László által létrehozott és vezetett Vertich Színpadstúdiót tekinti, amely fontos lépcsőfoka volt a Zenthe színházhoz kerülésének, illetve színházi tanulmányainak. Ez utóbbi azonban nem volt zökkenőmentes, minthogy csak negyedik kísérletre nyert felvételt a kaposvári egyetemre Vidnyánszky Attila osztályába. 

Azonban előtte sem tétlenkedett s japán szakra járt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Részese volt a Zenthe Ferenc Színház 2012-es nyitóelőadásának, és már kaposvári, illetve budapesti színésznőként gyakran kapott itthon is jelentős, fejlődését elősegítő felkéréseket. A széles közvélemény a televízióból ismerte meg, minthogy több népszerű sorozatnak is főszereplője volt. Örül, hogy párjával – aki a tükröt jelenti számára –, a szintén színművész Mohácsi Norberttel Salgótarjánban is eljátszhatta Olt Tamás Hét randi című darabját. 

Szép karriert tudhat magáénak a valamelyest idősebb évjáratú Pataki Katalin is, aki ugyancsak a Bolyai János Gimnáziumban érettségizett, és szintén már diákként gyakran megfordult a színpadon. Sőt Budapestre kerülvén mint az ELTE magyar–angol szakos hallgatója amatőrként játszott az Egyetemi Színpadon, illetve a Szkéné és a Térszínházban is. Egyik egyetemi tanára, Bányai Gábor – amikor a Magyar Televízió intendánsa lett, meghívta Pataki Katalint a nagy hatású intézményhez, ahol mintegy két évtizeden át dolgozott, s több jelentős – riporteri, szerkesztői, műsorvezetői – funkciót töltött be. 

A későbbiekben egy nyelviskolának volt igazgatója, s foglalkozott kisgyermekes anyák állásközvetítésével is. Jó ideje már humánfejlesztési tanácsadóként, trénerként, úgynevezett coachként hasznosítja elméleti ismereteit, sokoldalú élettapasztalatait, és különböző sorsú embereknek igyekszik segíteni adekvát életútjuk megtalálásában. 

Emlékkönyv örökíti meg gondolataikat | A rendre élvezetes, sok érdeklődőt a helyszínre vonzó beszélgetéseket a Salgótarjáni Televízió jóvoltából sokan követhetik nyomon. Ugyancsak hagyománya az immár féléves múltú sorozatnak, hogy Szily Nóra minden hazatért vendéget megkér arra: írja be néhány benyomását, érzelmét, gondolatát egy emlékkönyvbe. Ezek a szövegek egyelőre ismeretlenek maradnak, hiszen a centenáriumi év végén a József Attila Művelődési Központ kiállítást kíván rendezni e bejegyzésekből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában