Tárlat nyílt

2022.07.16. 17:22

Kezdeményezték a szécsényi múzeum névváltoztatását

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kubinyi Ferenc Múzeumában báró Lipthay Béla születésének 130. évfordulója alkalmából a „Hazaszeretet. Hűség a nemzethez.” címmel nyílt kiállítás szombaton.

Lászlók Judit

L. Simon László, az MNM főigazgatója mondott beszédet

Fotó: Fürjes Béla

Limbacher Gábor múzeumigazgató köszöntőjében kiemelte: óriási öröm, hogy ötven év után ismét a kastélyban láthatók a műtárgyak. A kiállítás fővédnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspöke beszédében megemlékezett báró Lipthay Béláról és családjáról. 

Ezt követően L. Simon László, az MNM főigazgatója megnyitotta a kiállítást. 

– Báró Lipthay Béla unokája nemrég azzal keresett meg, hogy ezt a múzeumot szerinte nem Kubinyi Ferencről kellene elnevezni. Mindketten megállapítottuk, hogy nincs semmi baj Kubinyi Ferenccel, hiszen remek tudós és ember volt. De ez is csak egy bolsevik trükk nem? Olyan személyekről nevezünk el intézményeket, akiknek az adott épületekhez nincs konkrét kötődésük. Mindezt azért, hogy egy kicsit átmaszkírozzuk a múltat, s ne arról beszéljünk, amiről kellene – fogalmazott L. Simon László, hozzátéve: – Miért nem azoknak szenteljük elsősorban ezt kastélyt, akik megépítették, fejlesztették és benne éltek? Miért nem róluk nevezzük el ezt az intézményt? Miért nem nekik állítunk emléket?

A báró születésének 130. évfordulójára emlékeznek a tárlattal
Fotó: Fürjes Béla

A főigazgató hangsúlyozta: a család kérését megfogadva, a fenntartó minisztériumhoz fordultak annak érdekében, hogy az intézmény a jövőben a Forgách-Lipthay Kastély Múzeum nevet viselhesse. Mint mondta, ez a folyamat már elindult, a miniszter jóváhagyásra vár. Ugyanakkor mindezzel egy pillanatig nem állítják, hogy Kubinyi Ferenc ne lenne méltó arra, hogy múzeumot nevezzenek el róla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában