Elindultam szép hazámból

2022.07.10. 11:54

Zenés est tisztelgett Salgóbányán a Kossuth-díjas énekes emléke előtt

Azt, hogy Zenthe Ferenc Salgóbányáról származik, egyre többen tudják, különösen amióta az idén tízéves helyi színház a Nemzet Színésze nevét vette fel. Az viszont csak utóbbi években kezdett el tudatosulni, hogy egy másik jeles, ugyancsak Kossuth-díjas művész, Komlóssy Erzsébet (1933-2014) operaénekes szintén az egykori kis bányásztelepülést tudhatta szülőhelyének.

Cs.B.

Forrás: H.M.

Ezen tény minél szélesebb körben való megismertetése – mások mellett – Holecz Zoltánnénak köszönhető, aki salgói lakosok biztatásra önszorgalomból kezdett el foglalkozni Komlóssy Erzsébet személyével, munkásságával, relikviák gyűjtésével, bemutatásával. Néhány civil szervezet és kulturális intézmény is felkarolta e nemes ügy képviseletét, majd a helyi operabarátok körének különösen aktív tagjai, – Dupák Sándorné, Valiskó Ferencné és nem utolsósorban dr. Sándor Ottó, – határoztak úgy, hogy felsorakoznak az emlékőrzést hathatósan képviselők közé. Az ő kezdeményezésükre – amelyet a kezdetektől fogva támogatott a városi önkormányzat, valamint a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont – zenés est valósult meg július 9-én, Komlóssy Erzsébet születésnapján. A Salgóbányától a Magyar Állami Operaház aranykoráig című rendezvénynek a városrész Geocsodák Háza elnevezésű intézménye adott otthont.

A műsor főszerepét Pándy Piroska – a szintén salgótarjáni, baglyasaljai származású Liszt Ferenc-díjas – énekművész vállalta a magára. Ünnepi repertoárja az Elindultam szép hazámból című népdallal kezdődött, majd sorra következtek olyan részletek – például Bizet Carmen, Mascagni Parasztbecsület, Kodály Zoltán Székelyfonó című műveiből – amelyekben annak idején Komlóssy Erzsébet nagy sikereket aratott. Az igényesen összeállított – a megidézett gazdag, mintegy hatvan szerepet számlált énekesi és tizenkét évnyi énekmesteri, zenepedagógusi munkásságához, a megannyi rangos díjához méltó – műsor színvonalas, érzelemgazdag előadásban valósult meg mindhárom közreműködő, Pándy Piroska mellett Jenei Gábor színművész és Asztalos Rita zongorakísérő részéről.

Az utolsó szám Ernesto de Curtis olasz szerző Non ti scordar di me című dala volt, merthogy abban – Pándy Piroska szavai szerint – tetten érhető a háttérben kivetítőn végig megjelent Komlóssy Erzsébet minden lényeges, szerethető, tiszteletet kiváltó – többek között a kedvesség, a közvetlenség, a mesterségbeli tudás, a profizmus – személyiségjegye. Az emlékest végén jogosan zúgott a vastaps a termet teljes mértékben megtöltött közönség részéről. Soraikban – nem mindennapi kuriózumként említendő – ott volt Nótásné Hábel Klára, Komlóssy Erzsébet egyik egykori osztálytársa is.

Az est végül is – a műsorközlő, Kántor Zoltán megfogalmazása szerint – meglepetéssel zárult tekintve, hogy Pándy Piroska a 100 éve város Salgótarján emlékérem elismerést vehette át Fekete Zsolt polgármestertől és Pataki Csaba alpolgármestertől. Mindhárom szereplő kapott egy, a centenáriumra megjelentetett fotóalbumot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában