Tudatosság

2022.05.03. 15:45

Grafikus művész festményeiből nyílt kiállítás a salgótarjáni iskolában

Kun Péter grafikus festményeiből nyílt kiállítás kedden a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium (SÁIK) Petőfi Sándor Tagiskolájában.

V.E.

Forrás: H.Cs., NMH

Az eseményt Mravcsik Sándor a SÁIK intézményvezetője, valamint Tőzsér Katalin intézményvezető-helyettes is megtisztelte jelenlétével. A kiállítás megnyitóján Földi Erika, a Petőfi Sándor Tagiskola igazgatója elmondta: ez az utolsó tárlat a 2021/22-es tanévben. Az alkotások az iskolai év legvégéig lesznek megtekinthetők az intézmény első emeleti folyosójának falán. 

Az első osztályos kisdiákok műsorát követően a képeket Földi Gergely művésztanár, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A pedagógus beszédében elárulta, hogy Kun Péter egy jó ideig tanított az intézményben, a foglalkozásaival nyomot hagyott az iskolában, és hatást gyakorolt a gyerekekre. Hozzátette: a kiállító művész hatása egyrészről személyiségéből, jelleméből, pozíciójából fakad, ugyanakkor egy tudatos tevékenység eredménye is, amelynek nyomai láthatók jelenleg az iskola falán.

– Mit is akar csinálni egy képzőművész a képeivel? Durván hangzik, pedig így van: meg akarja változtatni velük a világot, hatnia akar rá. Hogyan? A nézők és befogadók által – mondta Földi Gergely, aki szót ejtett annak jelentőségéről is, hogy a kép gondolatokat ébresszen a szemlélőjében. Mint fogalmazott, a falakon így megannyi kérdésre lehet bukkanni, azonban a válaszok már nem az alkotótól, hanem a megtekintőktől származnak.

Kun Péter az alkotásaival kapcsolatban kiemelte: elsősorban grafikusnak tartja magát, így az iskola falára felkerült festmények egy olyan „kísérlet” darabjai, amelyben a gondolatokat máshogy kell megfogalmazni, mint a grafikában. Hozzátette: a képeit a közönség gondolva és átgondolva hozhatja közel magához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában