Bemutatták az Euro Emlékpénzt is

2022.05.14. 18:24

Balassagyarmat és Szécsény is csatlakozott az emlékhelyek napja programsorozathoz

Minden év május második szombatja a nemzeti és történelmi emlékhelyek napja. Az országos programsorozathoz szűkebb hazánkból Balassagyarmat és Szécsény is csatlakozott.

Lászlók Judit

Szécsényben bemutatták a legújabb 0 eurós bankjegyet is

Forrás: Beküldött

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kubinyi Ferenc Múzeuma kétnapos ünnepi programot rendezett pénteken és szombaton a szécsényi Forgách-Lipthay kastélyban. Péntek este Erdő Zoltán tárogatóművész és Lisztes Jenő cimbalomművész közreműködésével egy hangversenyt tartottak, míg szombaton egész nap programmal kedveskedtek az érdeklődőknek. Utóbbi érdekessége volt, hogy ekkor mutatták a legújabb 0 eurós bankjegyet is. 

– Az Euro Souvenir egész Európában ismert koncepció, egy kiemelkedő kommunikációs eszköz, minőségi promóciós anyag és különleges emléktárgy, amelyet tavaly hoztunk el Magyarországra, s azóta egyre több műemlék csatlakozik hozzánk. Az a célunk, hogy a turisztikai látványosságokat, illetve a történelmi személyeket népszerűsítsük. Az emlékbankjegyek helyszíni árusításával arra motiváljuk az embereket, hogy meglátogassák az adott helyszínt – mondta a bemutatón Varga Diána, a program grafikusa. 

Hozzátette: Szécsény gyönyörű helyen fekszik, II. Rákóczi Ferencet pedig épp itt választották meg a magyar rendek vezérlőfejedelmének. Emiatt úgy gondolták, a város megfelelő hely arra, hogy bemutassák az új, II. Rákóczi Ferenc képmásával ellátott bankjegyet. 

Forrás: Beküldött

Az új kiadáson kívül a régi bankjegyeket is meg lehetett vásárolni a rendezvényen. A szervezők emellett egy különlegességgel is készültek a vásárlóknak, azaz kérésre egy olyan pecsétnyomattal látták el a bankjegyet, amely igazolta, hogy azt személyesen Szécsényben vásárolták meg. 

Az Emlékhelyek Napjához kapcsolódóan szombaton Balassagyarmaton a Vármegyeházán egy tematikus sétára és múltidéző beszélgetésre invitálták az érdeklődőket. A résztvevők többek között megismerhették az épület történetét, valamint a Civitas Fortissima hazafias összefogásáról is hallhattak. Ezt követően a Balassagyarmati Versbarátok Körének közreműködésével versdélutánt tartottak, továbbá egy tárlatvezetéssel a Madách-emlékszoba értékei is feltárultak a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában