A tánc világnapja

2022.04.29. 06:55

Salgótarjáni táncpedagógusok szerint a tánc jótékony hatással bír a lélekre is

Ma van a tánc világnapja, melyet 1982 óta ünnepelünk. A néptáncosok mellett a megye versenytáncosairól se feledkezzünk meg, akik hétről hétre kiemelkedő teljesítményükkel képviselik szűkebb hazánkat a megmérettetéseken.

Gubányi Patrik

A Havanna Táncstúdió Sportegyesület immár tizenhárom éve versenytáncoktatással is foglalkozik a fellépések mellett

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A Nemzetközi Táncbizottság felügyelete alatt minden évben megünneplik a világ táncait április 29-én. Ezen a napon Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára emlékezünk, ehhez kapcsolódik a világnap is. A nemzetközi táncnap célja, hogy a táncot mint mozgáskultúrát népszerűsítsék. A salgótarjáni Havanna Táncstúdió Sportegyesület versenytánc-oktatással foglalkozik immár tizenhárom éve. Az egyesület vezetője, Nyilas Dániel számolt be hírportálunknak arról, hogy milyen pozitív hatással van a tánc az emberi testre és lélekre. 

Manapság az emberek hajlamosak arra, hogy mozgásszegény életmódot folytassanak, főleg, ha az edzést megterhelőnek és unalmasnak tartják 

– mondta a táncpedagógus. Részletezte: a tánc bármilyen nemű, korú egyén mozgásigényének kielégítésére lehetőséget nyújt. Mint mozgásforma, rengeteg egészségügyi, fizikai és szellemi előnnyel bír, függetlenül attól, hogy versenytáncról, néptáncról vagy balettről van szó. A zenére való mozgás javítja az ember hangulatát, lelkiállapotát is. Ezek mellett természetesen fejleszti az állóképességet, javítja a mozgáskoordinációt és segít kialakítani a helyes testtartást. Gyerekeknél kiemelten hasznos a tánctanulás, hiszen fejleszti a koncentrációt s biztosítja a szociális készségek és az egészséges önbizalom kialakulását – emelte ki Nyilas Dániel. 

A Havanna egyik kiemelkedő párosa, Varga Sándor és Laurencsik Liliána hat éve táncolnak együtt, ez idő alatt számos dobogós helyezéssel büszkélkedhetnek. 
– Már gyerekkorunk óta érdekelt a latin tánc, hihetetlen mozgáskultúrát, figyelmet, összhangot és technikai felkészültséget igényel – hangsúlyozta a páros. Elmondták: a versenytánc számunkra olyan, mint a levegő, nélkülözhetetlen. 

A tánc meghatározza az életünket, színt visz a szürke hétköznapjainkba, de természetesen lemondásokkal is jár, viszont minden áldozatot megér. 

– Sok mindenre megtanított minket, többek között alázatra, kitartásra és a csapatban való gondolkozásra. Örülünk, hogy ennek a kiváló sportágnak is van világnapja, mivel a tánc nemcsak a testre, de a lélekre is kiváló hatással van – vélekedett a páros. 

Juhász Amarilla és Kéri Szabolcs, a Medalion Táncsport Egyesület vezetői és alapítói kiemelt figyelmet fordítanak az elfogadásra és a fegyelemre, mindezt a tánc eszközével tanítják a gyerekeknek. 
A tánc olyan eszköz, amellyel kifejezhetjük önmagunkat. Erősíti a testet, levezeti a fölösleges energiát és segít a gátlások leküzdésében.

– A versenytánc megtanít mások elfogadására, a kitartásra, a küzdőszellemre, a konfliktuskezelésre. Ezen a napon lehetőség van számos eszközön keresztül népszerűsíteni a táncot, felhívni a figyelmet arra, hogy az oktatási rendszerben és a művészetben is kapjon nagyobb teret. Április 29-én mindenki a tánc és a zene erejével fejezze ki az örömét és fájdalmát – hívták fel a figyelmet az egyesület vezetői. 

Kifejezhetjük vele érzelmeinket – Szívügyem a hagyományok megőrzése, népszerűsítése, ez táncban is kifejezhető – emelte ki Paluch Norbert néptáncpedagógus. – A néptánc a magyarság szeretetéről, a partneri kapcsolatról, a csapatmunkáról szól. A Nógrád Táncegyüttesnél 12 évet töltöttem vezetőként, ez idő alatt az utánpótlás nevelésében is szerepem volt, háromszorosára növekedett a táncoló gyerekek száma. A tánc és a zene eszközével kifejezhetjük érzelmeinket és megvalósíthatjuk önmagunkat, ami különleges dolog – mondta el a néptáncpedagógus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában