Rím

2022.04.11. 14:07

Jelentős évfordulók kapcsán is ünnepeljük idén a magyar irodalmat Salgótarjánban (fotók)

Hétfőn egész napos rendezvénysorozattal ünneplik a magyar költészet napját a megyeszékhelyen.

Veres Edina

Fotó: Hegedus Mark

A város önkormányzata, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont közös szervezésében megvalósuló programok első állomásának helyszíne a József Attila Művelődési és Konferencia Központ volt. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elszavalta József Attila Nem én kiáltok című versét, miközben a Fő téren a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumának háromszáz diákja a nemzeti lobogó színeibe öltöztette a százas számjegyet Salgótarján várossá nyilvánításának centenáriuma alkalmából.

Fekete Zsolt ünnepi beszédében kifejtette: József Attila születésnapja 1964 óta a magyar líra ünnepe hazánkban.

– A költő első és utolsó verse között eltelt húsz esztendő rengeteg bölcsességet, útmutatást, és gondolkodni valót hagyott ránk. Ehhez nem kell mást tennünk, csak olvasni, befogadni a gondolatait és a verseit – mondta a polgármester, aki elismerését fejezte ki azon salgótarjáni kulturális intézmények felé, amelyek a költészet népszerűsítésében kiemelkedő szerepet játszanak. Mint hangsúlyozta, méltán lehetünk büszkék a magyar költészetre, amely az egyetemes líra elismert része.

Fekete Zsolt azt is hozzátette: idén több jelentős évfordulóhoz kapcsolódóan ünnepelhetjük a magyar irodalmat. Az országgyűlés Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-2023-as esztendőket Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánította. Továbbá szintén idén emlékezhetünk meg több neves író születésének évfordulójáról, így például Mikszáth Kálmán 175, Tamási Áron és Hamvas Béla 125, míg Nemes Nagy Ágnes 100 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot.

A megjelentek előbb a művelődési központban található József Attila domborműnél, majd a Fő téren, Radnóti Miklós szobránál helyezték el az emlékezés virágait.

Ezt követően a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Kaczander Nóra gitáros-énekes előadóművész megzenésített versekkel kedveskedett a közönségnek. 

A délután folyamán egy versünnep keretében  az érdeklődők helyi alkotók – a Balassi Bálint Asztaltársaság és a Pál József Alkotó Kör tagjai – felolvasásában hallgathatnak lírai műveket előbb a Fő téren, majd a Salgótarjáni Civil és Ifjúsági Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában