Tematikus visszatekintés

2022.03.05. 19:25

Utcatárlattal emlékeznek a rendszerváltásra Balassagyarmaton

Balassagyarmat központjában, a polgármesteri hivatal előtt négy nagy paraván nyolc tablója emlékezteti az arra járó embereket, miként is zajlott a településen a rendszerváltás, kik voltak a harminckét évvel ezelőtti események főszereplői.

Hegedűs Henrik

Négy nagy paraván áll a polgármesteri hivatal előtt, a tárlat tematikusan pillant vissza a három évtizeddel ezelőtti fejleményekre

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH

Fotó: Ladoczki Balazs

Ahogy az egész országban, úgy Balassagyarmaton is nyugodt hangulatban haladtunk át a szocializmusból a demokráciába. Itt is élénk tevékenységet fejtettek ki a frissen megalakult politikai pártok, az 1989–90-es esztendők fordulóján egymást érték a közéleti fórumok, a szervezetek országos és helyi vezetői mutatták be programjukat. Hamarosan elérkeztek az országgyűlési választások, amely során a nyugat-nógrádi területről Kovács Gábor középiskolai tanár a Kereszténydemokrata Néppárt színeiben került be a parlamentbe, de ugyancsak a döntéshozó testület tagja lett Balassagyarmatról dr. Bilecz Endre pedagógus, politológus, a Szabad Demokraták Szövetségét képviselve. 


A Tyekvicska Árpád levéltáros által összeállított tablótárlat tematikusan pillant vissza a három évtizeddel ezelőtti fejleményekre. A fényképen szereplő személyiségek között feltűnnek az első szabadon választott önkormányzat képviselői, dr. Németh György polgármester, valamint alpolgármesterei, dr. Kiss Tamás és Vaszari András. Elolvasható az egyházak kezdeti szerepvállalásának folyamata és a kommunista rezsim végóráinak ismertetése. Hasonlóképpen felidéződnek a jelképes események, így a 16-os honvéd szobrának visszaállítása a Hősök terére. 


Tyekvicska Árpád a rendszerváltási emlékező internetes oldalán köszönetet mondott mindazoknak, akiktől a gyűjtőmunkában támogatást kapott, kiemelve, hogy a paravánokon megtekinthető fényképek java részét a város néhai helytörténeti fotósa, Reiter László készítette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában