Kultúra

2022.03.28. 20:28

Benczúr Gyula műveiből nyílt kiállítás a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban

Ismét látható a Dornyay Béla Múzeum déli homlokfalán egy nagy méretű hirdetőfelület, úgymond molinó, amely azt adja hírül, hogy újra nagy értékű tárlat nyitott kaput az intézmény falai között. Jelen esetben ezt nem kisebb jelentőségű képzőművész, mint Benczúr Gyula (1844, Nyíregyháza – 1920, Szécsény-Dolány) kiállítása jelenti. A születés és a halál helyszíne jelzi e festőfejedelem életének térbeli határait.

Cs. B.

Fotó: Hegedus Mark

S ez a keret a tegnap megnyílt tárlaton is érvényesült, hiszen a műveket a nyíregyházi Jósa András Múzeum adta kölcsön néhány hónapra Nógrád megyei társintézményének, mintegy útjára indítva egy országos vándorkiállítást, amely azért vált lehetővé, mert az állandó nyírségi bemutatóhelye egy nagyszabású rekonstrukción, teljes körű felújításon esik át. 

Mint dr. Shah Gabriella, a vendéglátó múzeum igazgatója elmondta: négy éve dédelgetik ezt a tervet, amely most nagy örömükre megvalósult. Azt szeretnék ugyanis, hogy minél többen ismerjék meg e remekműveket, amelyek festője élete utolsó éveit Nógrádban, dolányi kúriájában töltötte, s nyughelye is az immár 1927 óta Benczúrfalvának nevezett községben található. 

Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere köszönetet mondott a kiállítás megvalósítóinak, annál is inkább, mert a rangos kulturális esemény igencsak gazdagítja a várossá nyilvánítás századik évfordulójának jubileumi programját. 

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója megerősítette, hogy a – fentiek okán – a lehető legjobb helyen indul útjára ez a bemutatósorozat. A harmincegy történelmi témájú festmény, portré, grafika tárlatvezetéssel egybekötött szakmai elemzése Madár Ximena, a nyíregyházi múzeum művészettörténésze nevéhez fűződött. A megnyitóünnepség hangulatához, a falakon látható képek témáihoz jól illeszkedett Kántor Zoltán színművész műsora, aki Juhász Gyula Himnusz Budavárához című költeményét tolmácsolta. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában