Kultúra

2022.01.21. 19:51

A Balassagyarmaton átadott Madách-díj jelképezi az elhivatott munkát

Egy híján kétszáz esztendeje született Madách Imre, és a hagyományok szellemében megrendezték a híres drámaíró évfordulójához kapcsolódó ünnepséget. A Tragédia szerzőjéről elnevezett kitüntetést ezúttal dr. Gréczi-Zsoldos Enikő nyelvész, egyetemi docens és Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész vehette át.

Hegedűs Henrik

A Horváth Endre-díjat Jónák Tamásnak, míg a Madách-díjat Gréczi-Zsoldos Enikőnek és Koncz Gábornak (balról jobbra) ítélték oda

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A pénteki eseménysorozat szokás szerint Sidló Ferenc szobrának megkoszorúzásával indult a Civitas Fortissima téren, itt Tarcsi Virág, a Balassi Bálint Gimnázium diákja szavalt verset. Ezután a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban folytatódott a program. A nagyteremben elsőként Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, milyen érdekes megközelítés lenne, ha ma kellene kiegészíteni a remekművet újabb és újabb színekkel, aktualizálva a huszonegyedik századra, a mai valóságunkra, egyáltalán miként látná híres elődünk a mi mindennapjainkat, és abból mifajta tanulságokat szűrne le. 

Sok koszorú került az író szobrára

Forrás: L.B. / NMH

Skuczi Nándor, Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke beszédében hangsúlyozta, irdatlan teljesítmény fért bele Madách 41 életévébe, az irodalmi munkákon túl politikai szerepvállalás, tudományos teljesítmény, börtönbüntetés és a zaklatott családi háttér. Míg az emberek többsége úgy pörög saját tengelye körül, mint a búgócsiga, addig Madáchot saját tehetsége röpítette magasan messze a kortársak fölé. Rokonunk ő, szellemi-erkölcsi ősünk, aki egyetemesen gondolkodó hazafiként vállalta a küzdést a nemesért, az igazért, a közjóért. 

A méltatások sorában Andor Csaba Madách-kutató mutatta be dr. Gréczi-Zsoldos Enikő nyelvész, a Palócföld főszerkesztője munkásságát. Az egyetemi docens fő kutatási területe a nyelvjárástan, a nógrádi palóc vidéken beszélt régi magyar nyelv sajátosságai, nemzedékről nemzedékre alakuló jellegzetességei. Közel áll hozzá a Madách-hagyomány ápolása is, nagy része volt abban, hogy 2014-ben kötetben kiadhatták a drámaköltő levelezését. 

Koncz Gábor színpadi és emberi alakjáról szólva Varga-Bíró Tamás előadóművész kifejtette, ha akad korszakos művész, aki minden ízében magyar, és megérdemli, hogy a nagyközönség teljes szeretetével a keblére ölelje, akkor ő, a borsodi matyó gyerekből az ország kedvencévé vált személyiség mindenképpen az. Legyen szó a Tragédiában Lucifer szerepéről, amelyet több mint százötvenszer alakított, vagy Mózes megformálásáról, akinek figuráját annyira hitelesen adta elő, nem beszélve a sok-sok kivételes filmszerepről. A Madách-ünnepség kísérő műsorában közreműködött Tóth Enikő színművész, valamint László Attila és Vigyinszki Máté zenész. 

Grafika és festészet kettőssége

A Madách-díjjal párhuzamosan ítéli oda Balassagyarmat önkormányzata a Horváth Endre-díjat, képzőművészeti alkotók számára. Ebben az évben az elismerést Jónák Tamás festőművész vehette át, akinek kiállítása is látható a Madách Imre Városi Könyvtár galériájában. A tárlat megnyitóján Csach Gábor művészettörténész, a város polgármestere elmondta, grafika és festészet kettőssége mutatkozik meg a az Ipoly-parti településsel nemrégiben komolyabb kapcsolatba került művész nagyközönség elé tárt tizenöt képén, érzékeltetve, hogy a rajztudás legalább olyan lényeges a kitárulkozásban, mint a színek kavalkádja és formába ötvöződése, amihez rendkívül jól illeszkedik a figurális megjelenítések erőteljessége. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában