Kézműves

2021.12.23. 11:11

A vizslási népi iparművész már tízszer vett részt a „Betlehemi jászol” tárlaton

A Magyar Kézművességért Alapítvány immár huszonnyolcadik alkalommal rendezte meg Betlehemi jászol című kiállítását. A római „100 jászol” elnevezésű nemzetközi kiállítás mintájára létrehozott tárlatnak első alkalommal ad otthont a Szent István-bazilika lovagterme, ahol Bocsi Éva, vizslási származású népi iparművész három alkotása is megtekinthető.

V. E.

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

– A szokásoknak megfelelően idén is a betlehemezés népszokásait megörökítő, illetve az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokkal lehetett pályázni. Az egyik babacsoportom a december 27-én esedékes Szent János napi borszentelést mutatja be, míg a másik lányokat ábrázol, akik gombócfőzéssel jósolnak Luca napján. A harmadikat az a személyes élmény ihlette, amikor nagymamámmal a kis Jézus jászlánál imádkoztunk szenteste a templomban. Érdekesség, hogy a fiatalabbik nőalak feltűnő kék selyemszoknyát visel, míg az idősebb hasonló színű kendővel takarja be fejét. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a lányoknak és az asszonyoknak illett egy kék árnyalatú, Szűz Máriát jelképező ruhadarabot viselniük magukon a templomban. A tárlatra érkezett pályaműveket zsűrizik és díjazzák is – mondta Bocsi Éva salgótarjáni otthonában, majd kifejtette: a Szent István-bazilikában az idei kiállítás január 7-ig látogatható. 
 

Hozzátette: a szervezők minden alkalommal készítenek egy fotóalbumot, amely az aktuális év kiállításán szereplő kézművesek alkotásait tartalmazza. A kiadványból a résztvevő művészek is kapnak egy-egy példányt. 
 

A Magyar Kézműves Remek díjas népviseleti babakészítő azt is elárulta, hogy immár tíz éve vesz részt a Magyar Kézművességért Alapítvány kiállításain, ahol eddig minden alkalommal díjra érdemesnek ítélték pályamunkáját, így idén is. A vizslási és kazári népviseletet bemutató alkotások között van olyan is, amelyet az alapítvány képzőművészeti tárlatának köszönhetően a római nemzetközi betlehem-kiállításon is megcsodálhatott a közönség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában