galéria

2021.11.27. 13:50

Nyugdíjas tanárnő állította ki műveit a szécsényi iskola új aulájában

Bagó Istvánné nyugalmazott tanárnő minapi tárlatán szinte minden művészeti ág bemutatkozott. Elsősorban természetesen a festmények kerültek előtérbe, hiszen az új gimnáziumi aula kiváló teret adott az alkotásoknak.

Szenográdi Ferenc

Bagó Istvánné, az iskola nyugalmazott tanára állította ki műveit az intézmény új aulájában

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Amikor egy évvel ezelőtt beléptünk új iskolánk épületébe, s megláttuk ezt a szép nagy aulát, már azon gondolkodtunk, hogyan alakíthatnánk ki az iskolagalériát. Helyi és megyénkbeli művészek alkotásaiból terveztünk ide kiállításokat. A pandémiával telt elmúlt év csak azt tette lehetővé, hogy tehetséges tanulóink rajzaiból, festményeiből rendezzünk kisebb tárlatot. A mai nappal viszont újra eljött az a pillanat, amikor eredeti elképzelésünk is megvalósulhatott – mondta Szenográdi Tamás, a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója Bagó Istvánné szécsényi alkotó kiállításának megnyitóján.

A vendégek, a régi és mai kollégák, az intézmény diákjainak üdvözlését követően az igazgató megköszönte Bakos Ferencnek, az iskola rajztanárának és a nyugalmazott Bagó Istvánnénak, az iskola korábbi rajztanárának a galéria kialakításában nyújtott segítséget.

Bagó Istvánné, az iskola nyugalmazott tanára állította ki műveit az intézmény új aulájában
Fotó: Sz. F. / NMH

Az első tárlat megnyitóján Bakos Ferenc festőművész-tanár méltatta és röviden bemutatta kollégája életpályáját és alkotásait. Röviden felvázolta, Bagó Istvánné művészi kibontakozását. Az alkotó rajzot is tanult a tanítóképzőben, ezt követően rajzszakos tanári diplomát szerzett az egri főiskolán, ahol jól felkészült tanároktól sajátította el a rajzpedagógiát. Egyre inkább érezte azt a belső indíttatást, hogy ő maga is művészeti munkát végezzen. A tanítás mellett folyamatosan képezte magát, Balassagyarmaton, a Bacsúr Sándor által vezetett rajzstúdióban fejlesztette tovább képességeit. Majd többször részt vett Zebegényben, a művészeti táborokban, szabadiskolákban.

– Zsuzsika az a festő, aki alázattal dolgozik, nem a látványosságra törekszik, megpróbál minél mélyebbre merülni a természetbe, s mindabba, amiről festményei szólnak. Amit lát és befogad, saját személyiségén átszűri, s úgy veti papírra, vászonra – mondta Bakos Ferenc. Kitért arra is, hogy Bagó Istvánné kezdetben az iskolákban állított ki, majd galériákban is láthatóvá váltak munkái, s állandó résztvevője lett a szécsényi Őszi tárlatnak, ahol egy alkalommal megkapta Szécsény város díját is.

Bagó Istvánnét megihlette a szécsényi Ferenczy Teréz költészete, amit egy képen meg is örökített. Ezt a festményt az iskolának ajándékozta. Az átadás alkalmából rövid ismertető is elhangzott az íróról, valamit Ferenczy Teréz egy versét is elszavalták.

A kiállításon gitárjátékával közreműködött Bobály Csaba, a helyi alapfokú művészeti iskola tanára és Juhász Eszter, az iskola tizedik osztályos diákja. – A megnyitó akár egy komplex művészeti órának is beillett, hiszen jelen volt a képzőművészet, az irodalom és a zene – fűzte hozzá Bakos Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában