művészi

2021.11.01. 14:50

Még külföldön is nagyra tartják a szécsényi kerámia és porcelán formatervező munkáját

Mondhatni, hogy Tóth Sándor kerámia és porcelán formatervező iparművész tehetségénél csak a szerénysége nagyobb. Alkotásait az országhatáron túl is ismerik, mégis úgy véli, ő csak azt teszi, ami a szívéhez igazán közel áll.

Szenográdi Ferenc

Tóth Sándor a Bereczki Mátéról készített nagy méretű domborművét mutatja fényképen

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

– A jó istentől kapott adottságunkat kötelességünk az emberiség javára s az ő szolgálatára fordítani – vélekedett. Ő valóban így érzi, tehetségével, maradandó alkotásaival gyarapítja a művészi értékeket.

Antal András, megyénk ismert keramikus művésze azt mondta róla: „Harmincévenként születik egy olyan tehetség, mint Tóth Sándor. Szécsény városa és megyénk is büszke lehet rá.”

Tehetsége már kisgyermek korában megmutatkozott. Büszkék voltak azok az osztálytársai, akiknek táskájában ott lapult egy-egy Tóth Sándor-rajz. Iskolájának számos elismerést és dicsőséget szerzett. Tanulmányait a képző- és iparművészeti szakközépiskola kerámia szakán folytatta tovább. Itt többek között Tóth Béla szobrászművész volt rá nagy hatással, akivel a mai napig tartja a kapcsolatot. Idén nyáron Szolnokon Mester és tanítványa címmel rendeztek kiállítást, amelyen Tóth Sándornak négy alkotása, kerámiatárgyai és domborművei voltak láthatók. A tárlatot más városokban is bemutatják.

Tóth Sándor a középiskola után a Magyar Iparművészeti Főiskolán mesterfokú kerámia és porcelán formatervező iparművész végzettséget szerzett, nívódíjas diplomás lett. Az iparművészeti főiskola kertjében ma is látható a diplomamunkájaként készült útburkolat.

Tóth Sándor a Bereczki Mátéról készített nagy méretű domborművét mutatja fényképen
Fotó: Sz.F. / NMH

Főiskolai tanulmányai után felvételt nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe, amelynek azóta is tagja. A Hollóházi Porcelángyárban már ismerték jó kapcsolatát, szorgalmát, tehetségét, mert itt töltötte gyakorlatát. Így nem véletlen, hogy tervezői munkát ajánlottak számára. Végül külső tervezői munkát vállalt a gyárban. Itthon gipszből elkészítette a tárgyak modelljét, a gyárban pedig a zsűrizést követően porcelánból elkészült a munkadarab, s következett az 1200 fokon történő égetés. Ezután ugyancsak ő festett mintákat a munkadarabra, s ezt követte a sorozatgyártás. 2004-ig dolgozott a gyár külsőseként.

Ez idő alatt több szimpóziumra is meghívást kapott. Az egyik ilyen kecskeméti eseményen minden művésznek terveznie kellett egy falikutat. Az elkészült alkotásokat Bács-Kiskun megye különböző városai kapták meg. Tóth Sándor művei Kalocsára és Jánoshalmára kerültek.

Ezenkívül az ország több különböző településén láthatók még munkái. Eddig 19 nagy méretű alkotást készített. A Jánoshalmi Szent Anna római katolikus templomba II. János pápa életnagyságú domborművét alkotta meg. Ugyancsak ott látható Szűz Mária a gyermek Jézussal című alkotása, valamint a Szent Ferencről készült munkája. A budapesti egyetemi templomba pedig Betlehem szoborcsoportot készített. A Parlamentben is látható az általa készített Magyarország-címer. Munkái számos hazai és nemzetközi kiállításon mutatkoztak be.

Rekonstruálási munkái mellett a közelmúltban készítette el Bereczki Máté 80 centiméteres domborművét, amelyet Romhányban avattak fel.

Tervezői munkáját, a formák megalkotását otthoni kis műhelyében végzi. A kerámiatárgyakat a Kecskeméti Nemzetközi Stúdióban égeti ki, a porcelánalkotásait pedig Hollóházán.

Ahogy mondta, boldog, kiegyensúlyozott ember, mert az a munkája, ami a szívéhez közel áll, s amihez úgy érzi, tehetsége és adottsága van. Munkája mellett felesége és két gyermeke teszi teljessé életét. – Hálás vagyok a jó istennek, hogy ilyen életet kaptam tőle – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában