hagyományok

2021.10.13. 07:47

Töretlen a nagylóci gyermektánccsoport fejlődése

A Piros Rózsák hagyományőrző tánccsoportot 2015-ben hozta létre Baranyi István, a Nagylóci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Célja volt, hogy megőrizze az itt élő roma közösség hagyományait.

L. J.

Baranyi István és tanítványai idén tizennyolc fellépésen táncoltak Beküldött fotó

– A roma kultúra fontos részét képezi az ének és a tánc, ezért szerettem volna, ha a következő generációink is megismerik a tradícióinkat – mondta Baranyi István. Hozzátette: – A tánccsoportunkkal egy időben több ilyen csapat is alakult Nógrád megyében, azonban ezek mára mind felbomlottak. Mi viszont egyben maradtunk és folyamatosan fellépésekre járunk. Ezzel pedig a térség legrégebb óta működő ilyen jellegű tánccsoportjává nőttük ki magunkat. A tevékenységünket a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat legutóbbi közmeghallgatásán is elismerték.

Baranyi István kitért arra is, hogy a jelenleg hétfős csoport hamarosan öt főre csökken. Két tag nemrégiben felnőtté vált, és egyéb kötelezettségeik miatt már nem tudják vállalni a fellépéseket. Azonban úgy véli, hogy a tánccsoport továbbra is zavartalanul működik majd, hiszen sok településsel ellentétben Nagylócon sikerülhet kiépíteni az utánpótlást.

Baranyi István és tanítványai idén tizennyolc fellépésen táncoltak
Beküldött fotó

– Idén 18 fellépésünk volt a lányokkal, és még nincs vége az évnek. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy számos településre és rendezvényre visszajáró vendégek vagyunk. Ezért úgy döntöttem, hogy a téli időszakban visszaépítjük az előadásunkba az autentikus cigány zenét, illetve még színvonalasabbá tesszük a produkciónkat – mondta Baranyi István, aki bízik benne, hogy tevékenységükkel sikerül példát mutatniuk a megyében élő roma közösségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában