függöny

2021.08.07. 10:01

Immár Jászai Mari-díjasként tér vissza az egykori színjátszó

Erősen közhelyszerű megállapítás, de az alábbiak bevezetéseként is jól használható: az élet, a sors kanyargós útjai teljes mértékben kifürkészhetetlenek. Hiszen mi más mondható el arról a színművészi karrierről, amelyet Kocsis Pál színművész az elmúlt évtizedekben bejárt, amíg a salgótarjáni Petőfi, illetve a KiViSzI színjátszó együtteseitől a professzionalista színházakig, illetve a Jászai Mari-díjig eljutott, miközben eleddig még nem lépett fel szülővárosa időközben megalakult társulatában.

Csongrády Béla

Ez a helyzet változik meg a Zenthe Ferenc Színház 2021/2022-es évada során, minthogy a megállapodások szerint Kocsis Pál úgymond kiemelt vendégművészként két minőségben – rendezőként és színészként – is közreműködik a meghirdetett tervek megvalósításában. Az érintett nagyon örül e lehetőségeknek, s kérdéseinkre válaszolva szívesen idézte fel fiatalkori élményeit és pályaképe főbb állomásait is.

1970-ben látta meg a napvilágot, s már a Petőfi Sándor Általános Iskolában elkezdett színjátszó szakkörbe járni. Később a Koós Károly Építőipari Szakközépiskola tanulójaként először az akkor még létezett nagy múltú, legendás Petőfiben kezdett el pallérozódni, de az első komolyabb megmérettetései az 1984-ben alakult KiViSzI-hez kötődnek, ahol Susán Ferenc és Jakubovics Judit rendezésében játszott az azon a szinten nagy sikert aratott Ózban, a Három testőrben, a Liliomfiban, a Himnuszban és Herold Pinter: Az étellift című drámájában is.

Az 1989-ben letett érettségi vizsga utánra már eldőlt, hogy a színi pályán szeretne továbbtanulni, s bár csak harmadszorra vették fel, de sikerült bejutnia a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Kerényi Imre osztályában diplomázott 1996-ban. Pályakezdőként a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz került, amelyhez igencsak hűségesnek bizonyult, tekintve, hogy 2012-ig volt tagja a dunántúli társulatnak. Aztán két évet Miskolcon töltött, 2014-től pedig a kecskeméti Katona József Színházban talált otthonra.

Felsorolhatatlanul hosszú azon klasszikus és modern darabok, előadások listája, amely szerepeit tartalmazza. Ha mégis ki kell emelnie néhány előadást, akkor példaként a kaposvári korszakból Mohácsi János: Csak egy szög című produkcióját – amely úgymond a szíve csücske –, a Rusznyák Gábor rendezte Oidipusz királyt, Miskolcról a Szász János által színre vitt Csehov-drámát, a Sirályt, Kecskemétről pedig a szintén Csehov írta Platonovot és Brecht Baalját említi. Utóbbit Zsótér Sándor rendezte. Az évek során Kocsis Pál látható volt filmekben s olyan tévésorozatban is, mint a Barátok közt. Mindig szívesen kóstolt bele a rendezésbe, s mintegy ajándéknak tekinti, boldoggá tette, hogy éveken át taníthatott színinövendékeket a kaposvári egyetemen. Tehetségének, ambícióinak szép visszaigazolása volt a 2007-ben elnyert Jászai Mari-díj, de a legjobb alakítás díjával ismerték el Pécsett a színházi találkozón, és volt az évad legjobb színésze Kecskeméten. Egyébiránt mostanság egy Lajosmizse melletti tanyán él családjával, a szintén szakmabeli feleségével, Csapó Virággal és felnőtt gyermekeikkel. Bár gazdálkodnak is, a hangsúly természetesen továbbra is a színművészetre esik.

Szép szakmai kihívások várják

Az első feladat rendezőként hárul Kocsis Pálra, minthogy az ősz folyamán a Fő téri kávéház helyén mostanában kialakítandó kamaraszínházban viheti színre Örkény István Kulcskeresők című színművét. Januárban, a nagytermi bérletsorozatban, a várossá nyilvánítás 100. évfordulója tiszteletére bemutatandó pályadíjas műben, Topolcsányi Laura: Macskakő című drámájában kap szerepet Susán Ferenc rendezőtől. Ugyancsak játszik májusban Varga Zsófia–Tarnóczi Jakab: Szépkilátás zenés ősbemutatójában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában