bemutató

2021.06.30. 13:50

Hét új könyvet is bemutattak és díjakat is osztottak a szlovák kultúra nógrádi ünnepén

A Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat ünnepséget szervezett a napokban, amelyen elismeréseket adtak át. Ezenkívül hét általuk kezdeményezett könyvet mutattak be, valamint a jelenlévők népviseletes babakiállítást is megtekinthettek a rendezvényen.

Lászlók Judit

Dr. Alt Gyula (jobb szélen) átveszi a a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elismerő oklevelét és az emléktáblát

Forrás: Beküldött fotó

A Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat ünnepségén Végh József nyugat-nógrádi helytörténész mutatta be az önkormányzat által kezdeményezett hét könyvet: Háborúk nógrádi hősei és áldozatai; A nógrádi tájház; Nógrádi szlovák gyökereink; Nógrádi szlovák gyökereink II.; A hagyományok nógrádi őrzői; Nógrádi értékek és történetek; Nógrád község képeslapjai.

– Kevés település mondhatja el magáról, hogy négy év alatt hét könyvet jelentetett meg a helyi hagyományok megismertetése, továbbéltetése érdekében. Ebből öt könyv és egy füzet (A nógrádi tájház) megjelent, a Nógrád község képeslapjai című alkotás pedig már a nyomdában van – mondta el portálunknak Végh József. A könyvek szerzője hozzátette: – Mindezekhez szükség volt a Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat aktív munkájára, valamint a helyi önkormányzat és a civil szervezetek támogatására is.

Végh József kifejtette továbbá, hogy a Nógrádi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a rendezvényen elismerő oklevélben részesítette Dr. Alt Gyulát és feleségét, Dr. Alt Gyulánét. Mint mondta, az átadott emléktáblával és oklevéllel szeretnék kifejezni tiszteletüket és elismerésüket a Nógrád községben 1956 és 1970 között végzett kimagasló kulturális és oktató-nevelő munkájukért. Emellett köszönik az önzetlen fáradozást a község szlovák nemzetiségi kultúrájának megőrzéséért, valamint a szlovák identitástudat erősítéséért.

Dr. Alt Gyula (jobb szélen) átveszi a a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elismerő oklevelét és az emléktáblát
Fotó: Beküldött fotó

– A Nógrádi Szlovák Hagyományok Őrzője díjat Csuhara Józsefné kapta, aki mindig részt vett a nemzetiségi önkormányzat rendezvényein. Minden dalversenyen szlovák dalcsokrot adott elő, valamint segítette és emlékeivel színesítette a kiadott könyveinket. Hálásak vagyunk a nemzetiségi kultúráért folytatott elkötelezett munkájáért. Posztumusz emlékéremben részesítették a néhai Molnár Istvánnét és néhai Molnár Istvánt, akik a helyi nemzetiségi önkormányzatot megalakulásától kezdve egészen halálukig folyamatosan segítették a múlt emlékeinek átadásával, illetve a fiatalok részére történő bemutatásával. Dávid Barbarát, aki évtizedek óta gyűjti és készíti a népviseletes babákat, szintén emléklappal és emlékéremmel tüntették ki a Nógrádért tett elkötelezettségéért – ismertette Végh József.

Babakiállítás nyílt

Dávid Barbara 2006 óta gyűjti a népviseletes babákat, már egészen gyermekkora óta lenyűgözte a népviselet. – Gyűjteményemben jelenleg 84 népviseletes baba található. Ezek között vannak különböző nemzetiségi babák, míg a többi Nógrád megyéből származik. Bár több különleges darab tulajdonosa vagyok, mégis a nógrádi népviseletbe öltöztetett baba a kedvencem – mondta Dávid Barbara. Hozzátette: – A nógrádi művelődési házban megnyitott kiállításon jelenleg nyolcvannégy baba tekinthető meg. A tervek szerint egészen augusztus 20-ig elérhető lesz a kiállítás. A gyűjtő hosszú távú céljai között szerepel egy önálló babamúzeum létrehozása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában