program

2021.06.25. 14:09

Fejedelmi hétvégét ígér a szécsényi országgyűlés 315. évfordulója

Az 1705-ös szécsényi országgyűlés 315. évfordulója tiszteletére Nemzeti újraerősödés címmel kétnapos rendezvényt tartanak a városban június 25-én és 26-án a Kubinyi Ferenc Múzeumban, a Forgách–Lipthay-kastélyban.

L. J.

A múzeumban a Rákóczi-hagyományok és a nemzeti újraerősödés is téma lesz

Forrás: NMH

A fejedelmi hétvége pénteken 10 órakor vette kezdetét, amelyen elsőként Stayer László polgármester köszöntötte a vendégeket. Ezt követte Kun Ferencz, a Rákóczi Szövetség alelnöke, valamint Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere vetített ünnepi beszéde. Ezután dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató a Rákóczi hagyományokról és nemzeti újraerősödésről osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A eseményen kihirdették a Rákóczi 315 Kárpát-medencei rajzpályázat nyerteseit is.

A rendezvény részét képezi még a Seregszemle, ágyúszó című bemutató a Szent László Vitézei, a Sipeki Tüzérek és az Északi Szabad Hajdúk közreműködésével, Jusztin Ferenc öt kilométeres emlékfutása, valamint a templomi program.

A múzeumban a Rákóczi-hagyományok és a nemzeti újraerősödés is téma lesz
Fotó: NMH

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is beszédet mondott a Rákóczi-szobornál. A napot végül a Kubinyi Ferenc Múzeumban zárják, ahol felavatják az elítéltek által a szécsényi országgyűlés 315. évfordulójára készített emlékművet.

A szombati rendezvényt délután 16 órakor nyitja meg dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár. Ezen a napon fellép többek között a Jánosík Néptáncegyüttes és a Pavane Történelmi Táncegyüttes. Ezenkívül a résztvevők megtekinthetnek egy haditorna bemutatót, valamint egy rendőrségi fegyvertechnikai bemutatót is. A kétnapos rendezvényt végül este nyolc órakor a Szent Iváni tűzgyújtás és egy nosztalgia koncert zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában