kitüntetés

2021.06.03. 16:34

A Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét vehette át a nógrádi származású gitárművész

A Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét adta át Snétberger Ferenc gitárművésznek a napokban Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkár. A magas német állami kitüntetést Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnök adományozta a kiváló muzsikusnak.

B. R.

Forrás: Snétberger Alapítvány

Snétberger Ferenc 1957-ben, zenészcsaládban született Salgótarjánban. Klasszikus zenét és dzsesszgitárt tanult. A műfaji határokat átlépő zenéjét szülőföldje és a hozzá kapcsolódó roma hagyomány alakítja, de a brazil zene és a flamenco, valamint a klasszikus gitár és a dzsessz is meghatározó a játékában. A nagyszerű muzsikus számos szólólemezt adott ki, a koncertturnéi során pedig a világ szinte minden táján bemutathatta egyéni hangvételű zenéjét.

Snétberger Ferenc 1995-ben komponálta az In Memory For My People (Népem emlékére) című gitárra és zenekarra írt concertóját a holokauszt ötvenedik évfordulójára. A zeneművet 2007-ben az ENSZ New York-i székházában, majd 2011-ben a német Bundestagban is előadták a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. Zenei tevékenysége mellett társadalmi elkötelezettsége is kiemelkedő hatású.

A népszerű zenész 2011-ben megalapította a magyarországi Snétberger Zenei Tehetség Központot, amelynek célja, hogy a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek világszínvonalú képzést és mentorálást kapjanak.

Snétberger Ferencet 2002-ben Salgótarján, 2010-ben Budapest is díszpolgárává választotta. A kiváló zenész 2005-ben Liszt Ferenc-, 2014-ben pedig a Kossuth-díjat kapott, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át. Torsten Wohlert német kultúráért felelős államtitkár a kitüntetett méltatása során elmondta, hogy Snétberger Ferenc több mint harminc éve van otthon Berlinben, ahol nemzetközileg elismert művésszé fejlődött.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a kiváló gitárművész a származása és a zenei gyökerei tudatos megőrzése mellett lép egyre feljebb a zene világában, és nagy sikerrel támogatja a jövő nemzedékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában