május elseje

2021.05.06. 16:29

Búcsúi szentmisét mutatott be és keresztet is szentelt a plébános Etesen

Május elseje a katolikus egyházban is jelentős ünnep, hiszen ilyenkor emlékeznek meg Szent Józsefről, a munkások védőszentjéről. Az etesi templomot is róla nevezték el, így a községben ekkor tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise után a két újonnan elkészült keresztet is megáldotta Kapás Attila plébános.

Gerhát Karina

A járványhelyzet miatt idén csak a helyi hívők vehettek részt a templombúcsún

Forrás: A szerző felvétele

A templombúcsún idén a járványhelyzet miatt csak a helyi hívők vehettek részt. Az ilyenkor szokásos megvendégelést, illetve a Kapás Attila plébánoshoz tartozó hat egyházközség főzőversenyét elhalasztották. A tervek szerint ezt a nyári hónapokban fogják majd pótolni, amikor közös hálaadó szentmisét is tartanak.

Kapás Attila plébános megszentelte a faluközpontban található keresztet
Fotó: L. B. / NMH

A búcsúi szertartás előtt a jelenlévők elvégezték a májusi litániát, majd megkezdődött az ünnepi liturgia. Kapás Attila prédikációjában kifejtette: Szent József ünnepét XII. Piusz pápa rendelte el nem is olyan régen, 1955-ben, hatvanhat évvel ezelőtt. Jézus nevelőapját a munkások példaképéül állította.

– Isten nélkül semmire sem megyünk, lehozhatjuk a csillagokat is az égről, mégsem használ az nekünk. Ő ugyanis azt akarja, hogy teljesen eggyé legyünk vele. Szent József is ezt tette, ráhagyatkozott az Úr kegyelmére, így teljesedett ki az élete. Jézus nevelőapja nemcsak dolgozott és a Megváltót tanította, de mindenben Isten utasítását követte, gondoskodott a Szent Családról. Így teljesedett ki József boldogsága. Nem elég az, hogy küzdünk, munkálkodunk, hiszen Isten áldására mindig szükségünk van. Sokszor elfeledkezünk arról, hogy ő ad erőt a mindennapi tevékenységünkhöz, nem adunk hálát azért, hogy van hol és kikért dolgoznunk. Az életünkben Istennek kell lenni az elsőnek, hiszen minden tőle függ. Dolgozunk, fáradozunk, gürcölünk, de van-e időnk arra, hogy megálljunk, hálát adjunk a Teremtőnek, szeressük a körülöttünk élőket, időt töltsünk velük, ünnepeljünk? Ezek ugyanis az igazi értékek, amelyekre minden embernek szüksége van – mutatott rá Kapás Attila.

A járványhelyzet miatt idén csak a helyi hívők vehettek részt a templombúcsún
Fotó: A szerző felvétele

Ezt követően, a szentmise végén a plébános a hívekkel együtt, körmenetben indult el megáldani a két újonnan elkészült keresztet. Az egyik a faluközpontban, a játszótér mellett található, azt szentelte meg elsőként Kapás Attila.

– Új keresztet mindig a jelenkorban élőknek, illetve a jövő nemzedékének állítunk. Jézus számunkra a legnagyobb jel, akihez bármikor fordulhatunk segítségért. Bizony sokszor tapasztaljuk, hogy az emberek megállnak, elgondolkodnak egy-egy feszület előtt, még akkor is, ha nem annyira vallásosak vagy éppen nem járnak templomba.

Mindannyiunk szíve valamiféleképpen a Jóistenre van hangolva, ahogy Szent Ágoston ezt annak idején megfogalmazta: „nyugtalan a szívünk, míg meg nem nyugszik benned.” A keresztfán Jézusra tekintve azt az Istent látjuk meg, aki odaadta önmagát értünk – emelte ki a plébános, majd megszentelte a feszületet. Ezt követően pedig a hívők gyalog, rózsafüzért imádkozva mentek ki a falu határába található kereszthez, amit szintén megáldott Kapás Attila.

Január végén állították fel az új keresztet a falu határában
Fotó: A szerző felvétele

Szabadidejüket nem kímélve alkotott maradandót három helyi fiatal

Etesen tavaly két fából készült keresztet is megevett az idő vasfoga. Ezért néhány lelkes helyi hívő kitalálta, hogy ideje helyettük újakat állítani. Hamarosan el is kezdődött a szükséges anyagok beszerzése, illetve maga a gyártási folyamat is. Sokak nagy örömére január 23-án felállították az újonnan elkészült sirkoréti keresztet, majd március 6-án a faluközpontban található, játszótér mellettit is.

– Etes hívő közössége nevében köszönjük az adományokat és az állításban részt vevők tevékenységét. Nem mehetünk el szó nélkül azok áldozatos munkája mellett sem, akik napokon keresztül, szabadidejüket nem kímélve – önként és ingyen – fáradoztak azért, hogy két új kereszt előtt hajthassanak fejet az arra járók. Köszönjük Somoskői Bencének, Mede Ákosnak és Gerhát Ádámnak, hiszen maradandót alkottak. Külön köszönet illeti meg Kalcsó Attilát is, aki a két, már meglévő korpuszt szebbé varázsolta, és a vasmunkálatokból is kivette a részét. Március 14-én, nemzeti ünnepünk előtt egy nappal pedig Somoskői Tamásnak, Somoskői Bencének, Mede Ákosnak és Zemplényi Bencének hála a sirkoréti kereszt új kerítéssel gazdagodott – mondta el portálunknka az egyik helyi hívő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában