bartók béla

2021.04.11. 10:36

Korán felismerték tehetségét

Pár napja jeles évfordulót ünnepelt a magyar zeneművészet: száznegyven esztendeje, 1881. március 25-én született Bartók Béla. A világhírű zeneszerző életét, műveit sokan ismerik, ám azt már kevesen tudják, hogy pályájának indulásához egykori vidéki kollégánk, az Ugocsa vármegyei lap újságírója is nagymértékben hozzájárult.

Hegedűs Henrik

Bartók Béla bölcsőjét az Alföld déli részén, Nagyszentmiklóson ringatták, a Maros folyó közelében fekvő településen, ahol szűk egy évszázaddal korábban a Nagyszentmiklósi kincs néven emlegetett csodás avar kori leletek előbukkantak a földből. De mégis, hogyan keveredett a kisgyermek az ország másik szegletébe, a Tisza felső folyásához, a Kárpátok tövéhez? Nos, a zeneszerző korán félárva lett és tanítónőként dolgozó özvegy édesanyja ott, Északkelet-Magyarországon, a Perényi család ősi fészkében, Nagyszőlősön találta meg számítását. A kis Béla művészeti tehetsége már az elemi iskolában megmutatkozott, bár érdekes módon az 1891-es bizonyítványában az ének tantárgynál csak „jeles” osztályzat szerepel. Az eldugott kisvárosban azonban nem bontakozhatnak ki az elsőrangú képességek, ezért az anya Nagyváradra küldte a fiát tanulni, ám a fiatalember hamar visszatért a „Kőrös-parti Párizsból”, nem érezte jól magát távol az otthontól, így a szülői aggodalom visszaszállította őt a családi házba.

Bartók Béla számára a nagy pillanat 1892. május elsején jött el. A nagyszőlősi vármegyeháza dísztermében jótékonysági koncertet szerveztek erre a napra, és a fellépők között az ifjúság is komoly szerepet kapott. A tizenegy éves fiú odaült tehát a zongorához és megszólaltatta a hangszert. A korabeli meghívó szerint Raff József egyik művét, és Beethoven Waldstein-szonátájának első tételét játszotta, zajos sikert aratva, hiszen többször visszatapsolták, ráadásként pedig saját(!) szerzeményét, a Duna folyását is előadta.

A közönség soraiban ott ült a helyi lap újságírója, aki rögvest felfigyelt a különlegesen bemutatott hangzásvilágra, hiszen ezeket a mondatokat rótta papírjára, és jelentette meg később az újságjában. „A kis Bartók Béla II-os osztályos gymnasiumi tanuló, ki zongora művészetét bemutatandó, vendégszerepelni jött N. Szőllősre. Az előadott klassikus darabok a legnagyobb kézi ügyességre vallanak, s hogy a zongora művészetre a 10 éves fiúnak nagy hivatottsága van, kétségen kívül elárulta az eljátszott darabokkal. A fiatal genie kompositiójából is bemutatott egy darabot, A Duna folyását, mely szintén sok tapsot nyert. A kis Bartók Béla első nyilvános fellépése alkalmából kapott szép díszes csokrot.” (Vélhetően azért a „vendégszereplés” kifejezés, mert Bartók akkoriban még hivatalosan nagyváradi tanuló lehetett – H. H.)

Gondoljunk csak bele: a remek hallású, sajnos máig névtelenségbe burkolódzó zsurnaliszta elmegy a koncertre, és nem csak a kötelességét teljesíti a beszámolóval, hanem lényegében felfedez. Megpillant egy hatalmas tehetséget, akit megfelelőképpen méltat is. Minden főhajtással teli tiszteletünket megérdemlő, megsüvegelendő cselekedet. Ráadásul elmerenghetünk azon is, hány és hány hasonló színvonalú talentum kallódott el a történelem árjában, akikről nem szólt a fáma, mert nem szállt róluk a hír a korabeli sajtóban, holott megérdemelték volna a kiemelést.

Egyéves szabadságot kapott az özvegy

Bartók Béla azonban nem csak az egykori „kollégának” tűnt fel. A nézőtéren ott volt Aczél László, Ugocsa vármegye nagy tekintélyű tanfelügyelője, aki szintén felismerte, a gyermek feltétlenül megérett a további pallérozódásra. A koncertet követően egyéves szabadságot adott az özvegy édesanyának, hogy biztos tanítói állása veszélyeztetése nélkül utazhasson el gyermekével Pozsonyba, Erkel Ferenc fiához, Lászlóhoz, ahol a kibontakozó életút még nagyobb lendületet kapott, és meg sem állt egészen a világhírig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában