hazánk

2021.02.20. 09:47

Idegenvezető applikációt is fejlesztett a Palócország kincseit őrző egyesület

A Palóc Út Egyesület tizenöt éve alakult, zászlajára tűzve a palóc hagyományok és értékek ápolását, az ide látogatókkal való megismertetését. Ez idő alatt több jelentős pályázatot is elkönyvelhettek. Tavaly mintegy 450 millió forintot fordíthattak a fenti célra. Az idei évben pedig közel 200 millióból valósulnak meg a turisztikai fejlesztések Palócországban.

Gulyás Edina

Vanyarcon a Haluska fesztivál színpadját is megújították

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A Palóc Út Egyesület 2005-ben alakult 38 Heves és Nógrád megyei település részvételével. Később Felvidékről is csatlakoztak a szervezethez, mára több mint száz tagja van. Azt a feladatot tűzték maguk elé, hogy a megyéken és határon átívelő Palócország kincseit és hagyományait megőrizzék és továbbadják a következő generációnak és az ide érkező látogatóknak.

– 2008-ban választottak az egyesület elnökévé. Büszke vagyok, hogy az azóta eltelt időben három, egyenként több száz millió forintos támogatást nyertünk el céljainkhoz – fogalmazott Bózvári József: – Az elmúlt évben fejeződött be A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló projekt. A megítélt 450 millió forintos összeg önerővel is kiegészült. Az egyesületen kívül Vanyarc önkormányzata, a Heves megyei Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, a Szlovák Nemzeti Múzeum, a szintén szlovákiai Hrusov település és a detvai Kommunikációs centrum is részt vett a programban.

Szlovákiában is fontos beruházást hajtottak végre az alsósztregovai Madách-kastély parkjának felújításával
Fotó: L.B. / NMH

Mint mondta, a Palóc Út Egyesület a támogatásból különböző turisztikai programcsomagokat valósított meg, kidolgozott egy online csipkeverő programot. Ezenkívül 15 darab korhű csipkeruha is elkészült, amit Terényben, a Hunnia Csipkemúzeumban állítottak ki.

– A pályázatnak köszönhetően digitális, hangos idegenvezető mobil applikációt is kifejlesztettünk okostelefonokhoz – fogalmazott az elnök, hozzátéve: – Mindezek mellett 15 helyszínen alakítottunk ki népi játékokkal felszerelt játszóudvart, vagy szobát. Partnereink közül Vanyarc önkormányzata létrehozta a Patkolt tojások múzeumát, és a Dessewffy-kúria belső felújítása is megvalósult. Ezeken túl megújult a Haluska fesztivál műsorainak nívós helyet biztosító szabadtéri színpad is.

A programban részt vevő Szlovák Nemzeti Múzeum is fontos beruházást hajtott végre: az alsósztregovai Madách-kastély parkjának és Madách Imre síremlékének felújítására fordították az elnyert támogatást.

Vanyarcon a Haluska fesztivál színpadját is megújították
Fotó: L.B. / NMH

Bózvári József arról is tájékoztatott, hogy folyamatosan figyelik és meg is ragadják a pályázati lehetőségeket. Az idei évben fejeződik be a Turizmus 0–100 éves korig elnevezésű projekt, amire közel 200 millió forintot fordíthatnak az abban részt vevő konzorciumi tagok. A támogatásból Terényben bemutató gyógynövénykert létesül és turistapihenőt alakítanak ki.

Mindezek mellett kerékpárokat szereznek be, amiket az ide látogató turisták kikölcsönözhetnek. A szolgáltatás szervizzel is kiegészül. A szlovákiai partnerük pedig Hrusovban három hektárnyi területen tanösvényt alakít ki. A vendégek használhatják a kerti sütögetőt, lesz kötélpálya, sziklakert és pihenőépület is. Mindezek mellett itt is sor kerül kerékpárok beszerzésére. Mátrafüreden elektromos túra- és hegyi kerékpárok vásárlása van folyamatban és ahhoz kapcsolódó online kerékpárkölcsönző-rendszer valósul majd meg.

Látogatóközpont ápolná és népszerűsítené a környék népi értékeit

– Álmom a Palóc látogatóközpont, amely a Palócföld tematikus útjait szervezi, irányítja és menedzseli – hangsúlyozta Bózvári József: – Az elképzelések szerint Pásztónál, a 21. út Hollókői csomópontjánál egy 30 méter magas, népviseletes Palócbaba-kilátó létesülne. Ez és a mellette megépülő turisztikai centrum a látogatóközponttal és profi turisztikai szakemberekkel fogadná a látogatókat. Egy 300 fős rendezvénytermet és kézművesudvart is kialakítanánk itt. A különböző – kész csomagként, interneten is elérhető – utak Palócország látnivalóit láncra fűznék fel és pókhálószerűen átszőnék többnapos tematikus utakkal. A kirándulásokon részt vevők körútjaikon falusi vendéglátóhelyen szállhatnának meg, kóstolhatnák a helyi ételeket, ismerkedhetnének a hagyományainkkal, így vihetnék jó hírünket. Az értékes, máshol nem lévő kultúránk még él a palócokban. Ennek a hatalmas élményanyagnak ma még birtokában vagyunk, amely látogatók seregét vonzhatja ide. A jövőt már nem ez a nemzedék építi, de a múlt értékeit át tudja adni hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában