babona

2020.11.13. 09:58

Bevert könyök, fekete macska és péntek 13-a – a nógrádiak nem hisznek a babonákban

Péntek 13-a van ma. Sokak kifejezetten félnek ettől a naptól, mások viszont kifejezetten szerencsésnek tartják. Nógrád megyei olvasóinkat kérdeztük a babonáról, illetve a péntek 13-hoz fűződő viszonyukról.

Fodor Orsolya

Forrás: shutterstock

Egyes kultúrákban más és más jelentőséggel bír a mágikus tizenhármas. Az ókori Egyiptomban és Kínában szerencsehozónak tartották, míg máshol úgy gondolták, hogy szerencsétlenségek köthetők hozzá. 2008-ban készült egy holland tanulmány, mely a pénteki közlekedési balesetek számát vizsgálta. Az eredmény sokak számára meglepő volt: közel négy százalékkal csökkent a balesetek száma, amikor a péntek 13-ára esett. A naphoz kapcsolódó babona 30-35 évvel ezelőtt érte el a csúcspontját: az USA-ban egyre többen maradtak otthon félelmükben és nem mentek dolgozni ezeken a napokon. Úgy gondolták, minden várhat, amíg eltelik ez a nap. Mára ezzel kapcsolatban csillapodott az emberek félelme.

Úgy tapasztaltuk, hogy Nógrádban sem tartanak különösebben ettől a naptól. A megyei származású Nagy-Pászti Vanessza – aki angol nyelv- és közösségi művelődés szakos pedagógushallgatóként ráadásul közelebbről is ismeri a kultúra e területét – elmondta, hogy neki legtöbbször fel sem tűnik, ha péntekre esik a hónap tizenharmadik napja. Ezt sokszor csak a nap végén veszi észre.

– Nem vagyok babonás típus, nekem volt már fekete macskám és nagyon szerettem. Nyugodt szívvel leülök az asztal sarkához, és akkor sem esek kétségbe, ha körbesöpörnek. A családunkban sosem számított misztikumnak a péntek 13-a – fogalmazott Nagy-Pászti Vanessza. – A kis öcsém pont novemberben született ezen a napon, így elkerülhetetlen, hogy ez bizony néha péntekre essen. Éppen úgy, ahogyan most is.

Mint mondta, a szülei és rokonai nem babonásak, de a közvetlen környezetében vannak, akik igen. Például ha a férje beüti a könyökét, utána háromszor meg kell dörzsölnie.

Guszti János egy salgótarjáni antikvárium tulajdonosa. Üzletében a vásárlók rendszeresen keresnek a babonával és a hiedelmekkel kapcsolatos könyveket is.

– Számos kultúrában jelentősége van a számoknak, napoknak és még a színeknek is. Az emberek azért hisznek az ilyesmiben, mert szeretnék előre látni vagy utólag igazolni az eseményeket. Félnek és ezzel a nappal is magyarázatot találnak bizonyos történések okaira – mondta el portálunknak. Hozzátette: – Én nem tulajdonítok neki különösebb jelentőséget, ugyanúgy dolgozok, mint más, sima pénteken.

Az üzletből kilépve, az utcán találkoztunk egy kisgyermekes anyukával, őt is megkérdeztük, hogyan viszonyul a péntek 13-hoz.

– Számos dolgot hallottam az évek során, hogy mit ne tegyünk ezen a napon. Én ezekben nem hiszek, mert bármelyik más napon is lehetünk balszerencsések – árulta el érdeklődésünkre. Elmondta azt is, hogy bizonyos értelemben még akár szerencsésnek is tekinthető ez a nap, gyakori ugyanis, hogy a webáruházak akciókat hirdetnek meg péntek 13-ára, ezekkel pedig ő maga is élni szokott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában