iparművész

2020.11.25. 17:30

A határon túl is ismerik a szécsényi keramikus munkáit

Antal Károly neves keramikusművész úgy jellemezte a szécsényi Tóth Sándor kerámia és porcelán formatervező iparművészt, hogy 20–30 évenként születnek olyan tehetségek, mint ő. Szülővárosa, Szécsény és megyénk is büszke lehet rá, akinek alkotásait az országhatáron túl is ismerik.

Szenográdi Ferenc

Az iparművész szobrai, domborművei számos települést díszítenek A szerző felvétele

Amikor az általános iskolai rajztanára, Fekete Kornélia beküldte munkáját a megyei kiállításra, nem akarták elhinni, hogy azt egy gyermek rajzolta, úgy vélték, egy tehetséges felnőtt dolgozik így. A kételkedők személyesen is meggyőződhettek a fiú nem mindennapi rajzkészségéről.

Tálentuma meghatározta további életútját. Budapesten a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola kerámiaszakán folytatta tanulmányait. Ma is nagy szeretettel emlékszik művésztanáraira, akik közül Tóth Béla szobrászművésszel máig tartja a kapcsolatot. Később felvételt nyert a Magyar Iparművészeti Főiskolára, ahol mesterfokú kerámia és porcelán formatervező iparművész végzettséget szerzett, nívódíjas diplomás volt. Az Iparművészeti Főiskola kertjében ma is látható az a szép díszes útburkolat, amely a diplomamunkája volt.

Az iparművész szobrai, domborművei számos települést díszítenek A szerző felvétele

A főiskolai éveket felidézve Tóth Sándor elmondta, hogy akkor vezették be a reformoktatást, amikor ők kezdték tanulmányaikat. Az első évfolyamon alapképzést kaptak, amely komoly rostát jelentett, sokan kimaradtak közülük. Következett a tervezőképzés, végül a mesterképzés. Főiskolai tanáraik közül ma is szeretettel emlékszik Pázmándi Antalra, Csekovszky Árpádra, Prostner Jánosra.

Szorgalmát, szerénységét, tehetségét a Hollóházi Porcelángyárban is megismerték, ahol gyakorlati időszakát töltötte. Itt később tervezői munkát ajánlottak számára, amit külsősként el is vállalt. Másfél évtizeden át dolgozott a gyárnak. Miután megkapta a felkérést egy-egy munkára, itthon gipszből elkészítette a tárgyak modelljét, lerajzolta, hogy a különböző formákba milyen színvilágot képzel megvalósítani.

A gyárban a zsűrizést követően a porcelánból elkészült a munkadarab, majd következett az 1250 fokon történő égetés. Végül Tóth Sándor színezte ki az alkotást, aki azt is elmondta, hogy a tervezésnél fontos figyelembe venni, hogy a végleges alkotás három dimenzióban készül el, ezért gondolnia kell az anyag szeszélyességére, az égetésre, ami gyakran komoly meglepetést okozhat.

Tóth Sándor felvételt nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Több szimpóziumra is meghívást kapott. Kecskeméten 2002-ben a Nemzetközi Képzőművészek Kerámia Stúdiójában falikút szimpóziumon vett részt. Minden művésznek terveznie kellett egy falikutat. Az elkészült alkotásokat aztán Bács-Kiskun megye különböző városai kapták meg. Az ő munkái Kalocsára és Jászjákóhalmára kerültek, ma is a helységek díszei.

Ezenkívül számos településen láthatók köztéri szobrai, épületeken domborművei. Vallásos ember lévén örömmel vállal munkát templomok számára, legyenek azok szobrok, domborművek, vagy akár restaurációk. A Jánoshalmai Szent Anna Római Katolikus templomban található az életnagyságú II. János Pál pápa domborműve. Ugyancsak ott látható Szűz Mária a gyermek Jézussal és Szent Ferenc című alkotása.

A budapesti egyetemi templom felkérésére betlehem szoborcsoportot készített. Örömmel vett részt a fóti templom rekonstrukciós munkájában. A parlamentben őrzik hazánk címerének egy általa készített példányát. Domborműve díszíti a ráckevei városháza kapuja feletti részt. Ezenkívül még jó néhány helyen megtalálhatók alkotásai, amelyek őrzik és hirdetik tehetségét.

Kisplasztikák, plakettek is szerepelnek a munkái között, többek között az Ózdi József Attila Gimnázium felkérésére készített plaketteket.

Ami a kiállításokat illeti, barátai felkérésére vállal néha bemutatókat. Láthatták munkáit Gyulán, Isaszegen, megyénkben pedig Molnár Péter szobrászművész kérésére Salgótarjánban és Bátonyterenyén volt kiállítása.

Ma is hittel és erővel dolgozik, folyamatosan

Tóth Sándor legújabb munkája a rom­há­nyiak felkérésére Bereczky Miklós domborműve, de a mű felavatása a vírushelyzet miatt még várat magára. Jelenleg szécsényi műtermében plaketteket készít. Ahogy mondta, munkáit Kecskemétre és Hollóházára viszi égetni, hiszen ehhez speciális kemencére van szükség. Életét két dolog teszi teljessé: az alkotómunka és a családja. Azt mondta, Istennek ad hálát, s neki köszöni meg, hogy megadta számára az alkotói tehetséget, a munkához pedig hitet és erőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában