Kazári Lovastusa verseny

2020.10.29. 11:30

A kazáriak szívügye lett a lovastusa

A településen nagy hagyománya van a lovasversenyeknek. Idén a szakág szerelmesei harmadszor mérhették össze rátermettségüket a Kazári Lovastusa versenyen. A megmérettetés az amatőrökön túl több felnőtt magyar bajnokot és válogatott kerettagot is a településre csábított, így például Egyed Lászlót és Varga Istvánt.

Veres Edina

Hatvani Zalán az NLK Lovasakadémia SE versenyzője Mokka hátán ugrat

Forrás: NMH-fotó

Fotó: Picasa

A lovasverseny régóta a település tradíciói közé tartozik. A focipályán például 25 évvel ezelőtt tartották meg az első díjugrató versenyt, amelyet egy-egy évtől eltekintve sokáig rendszeresen megrendeztek. Emellett 2018-ban indult útjára a Kazári Lovastusa verseny az akkor 20. kazári díjugrató versennyel karöltve, amelynek már a település központi parkja adott otthont.

A lovastusa, azaz a military verseny megszervezésével és felügyeletével kapcsolatos feladatok elvégzését a North Star Lovasudvar Lovas Sportegyesület tűzte zászlajára.

A kezdetekről ifj. Czecze László, az egyesület elnöke, illetve a verseny igazgatója elmondta: több évtizedes hagyománya volt már a díjugratásnak a településen, amikor azt érezték, hogy váltani kell.

– A díjugrató szakág infrastruktúra-igénye annyira gyorsan fejlődik, hogy azt egy kisebb vidéki lovarda léptékeivel már képtelenség követni. Egyetlen, most divatos díjugrató pálya építési költsége elérheti akár a 60 millió forintot is. Egy versenyen ebből akár 2-3 is elkelhet. Ilyen feltételrendszernek azonban csak néhány nagyobb lovarda képes eleget tenni hazánkban. Pár évvel ezelőtt felkeresett a barátom, Egyed László, aki a lovastusában magyar bajnoki címet szerzett.

Ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy milyen kevés hazai megmérettetést szerveznek a military szakágban, holott hatalmas igény lenne rá. Ezért azt tervezte, hogy versenyt rendez a lovastusa szerelmeseinek. Ehhez azonban szüksége volt egy partnerre, és ő rám gondolt. Mivel versenyeket továbbra is szerettünk volna rendezni, belevágtunk – mondta Czecze László, aki azt is kifejtette, hogy ezt követően csaknem egy év telt el tárgyalással, egyeztetéssel és előkészülettel, mire az elképzelés testet öltött. Az első Kazári Lovastusa versenyt pozitív szakmai visszhang követte, aminek hatására a North Star LSE és a Magyar Lovassport Szövetség szerződésbe foglalta a további versenyek megszervezését.

Varga István bajnok díjugrató pályaszakaszon lovagol

– Ennek is köszönhető, hogy idén immár harmadik alkalommal vághattak neki a lovasok a pályának. A tereppálya tervezésében és kivitelezésében minden évben Jobbik Ákos pályaépítő szaktudására támaszkodunk. Az eddigi versenyeink kivétel nélkül balesetmentesen zajlottak le, ami azt jelenti, hogy a verseny szintjének megfelelő, jól lovagolható pályákat tudtunk építeni. Egy lovasverseny esetén mindig az a legfontosabb számunkra, hogy se ló, se lovas ne sérüljön meg. Idén már három kategóriában írtunk ki versenyszámokat – fejtette ki a versenyigazgató.

Hozzátette: – Külön öröm, hogy a rajtok száma meghaladta a 30-at, ami hazánkban egy kisebb településen szervezett versenynél már bizony büszkeségre ad okot. Arról nem is beszélve, hogy a megmérettetésünk több magyar bajnokot és válogatott kerettagot is Kazárra csábított, így meglehetősen rangos mezőny alakult ki. Volt olyan amatőr versenyző barátom, aki igencsak megilletődött, miután megpillantotta Egyed László magyar bajnok, Varga István magyar bajnok, Vámosi Lilla nemzetközi szinten is eredményes versenyző vagy Nagy Kinga kétszeres ifjúsági bajnok nevét a névsorban. Nem gondolta ugyanis, hogy itt, Kazáron a magyar military szakág éllovasaival kell megmérettetnie magát. Fontos, hogy a rutinos versenyzők is fiatal lovakkal indultak, hiszen a versenyszámaink amatőr lovasoknak, illetve kezdő lovaknak szólnak. Sőt, van egy szabadidős versenyszámunk, amelyhez rajtengedély vizsgával sem kell rendelkezni. Ez kifejezetten azoknak a lovasoknak szól, akik csak most ismerkednek a lovastusa szépségeivel, de még nem kötelezték el magukat a versenyzés mellett, csupán ki szeretnék azt próbálni.

Czecze László arra is kitért, hogy összefogás híján képtelenek lennének megszervezni a versenyt. Egy Interreg Szlovák–Magyar partnerséget erősítő pályázat segítségével sokat fejleszthettek a versenyhelyszínen és az eszközökön egyaránt. Emellett persze a határon túli szakmai kapcsolat is épülhetett. Ez utóbbiban a kazári lovastusa szervezői a Lóska Ménes SE vezetésétől, valamint a Nógrád Megyei Lovassport Egyesülettől is rengeteg segítséget kapnak minden évben. Az önkormányzat és a Kohász Vadásztársaság mellett több salgótarjáni vállalkozó is folyamatosan támogatja a versenyt.

Amint Czecze László fogalmazott: céljuk az, hogy a jövőben is ilyen színvonalas lovastusaversenyeket tudjanak szervezni, hiszen a szívügyüknek tekintik mind a szakág népszerűsítését, mind a versenyzés lehetőségének biztosítását a lovasok számára.

Hatvani Zalán az NLK Lovasakadémia SE versenyzője Mokka hátán ugrat
Fotó: NMH-fotó

 

Olimpiai versenyszámként Stockholmban debütált a szakág 1912-ben

A lovastusa története egészen a 18. századi Poroszországig vezethető vissza. Az első olyan versenyt, amelynek szabályai már emlékeztettek a napjainkban is használtakra, 1864-ben, Dublinban rendezték meg. Ezt követően az első nemzetközi lovastusát 1905-ben, Belgiumban tartották Military International néven. Innen ered a sportág sokáig használt „beceneve”, a military. A szakág 1912 nyarán debütált Stockholmban, az olimpián. A lovastusa három, egymástól igencsak különböző versenyszámból áll. Ezek a díjlovaglás, a díjugratás és a tereplovaglás. A bírák az eredményeket hibapontokká alakítják. A lovastusaversenyt az a versenyző nyeri, aki a három versenyszám összesített legjobbja, azaz a legkevesebb hibapontot gyűjtötte össze. Czecze László elárulta: ő sosem dédelgetett versenyzői álmokat. Ugyanakkor felesége, Szappanos Zita 2018-ban az Amatőr Western Versenysorozat reining – azaz western díjlovaglás – limited open kategóriájában országos bajnoki címet szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában