történelem

2020.10.14. 20:32

Nógrádi nemesi család történetéről tartottak előadást Balassagyarmaton

Az Örökség Kulturális Műhely című rendezvénysorozat legutóbbi meghívott vendége Kovács Krisztián történész volt.

Lászlók Judit

Kovács Krisztián történész fő kutatási területe a Ráday család története

Forrás: NMH

Fotó: T. A

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban megtartott előadás címe: Egy Nógrádi középnemesi család felemelkedése, a Ráday família históriája a 16. század végétől a 19. század első harmadáig.

– A fő – egyben doktori – kutatási területem Ludányhalászi egykori birtokosai, a Ráday család gazdaság- és birtoklástörténete – mondta Kovács Krisztián, akinek számos írása jelent már meg ezzel kapcsolatosan országos és megyei szaklapokban.

Kovács Krisztián történész fő kutatási területe a Ráday család története
Fotó: T. A / NMH

Előadásából megtudhattuk, hogy a nagynevű grófi család a 18. század elején választotta székhelyéül Alsóludányt, amelyet kétszázötven éven keresztül birtokoltak. A község tulajdonképpen nekik köszönhetően kapcsolódott be az ország politikai és kulturális életébe.

A történész színvonalas beszámolójából megismerhettük az egykori nemesi család tagjait, köztük két kiemelkedő alakját: Ráday Pált és fiát, Ráday Gedeont. Ráday Pál II. Rákóczi Ferenc belső titkára, majd kancelláriájának igazgatója és diplomatája volt 1703–1711 között. Ezenkívül megteremtette a péceli Ráday könyvtár alapjait, ugyanis haláláig mintegy háromszáz kötetből álló gyűjteményt hozott létre. Nevéhez fűződik a Lelki hódolás… istenes új énekekkel című imádságos könyv megírása és kötetbe szerkesztése, mely imádságokat mai napig használják a református énekeskönyvekben. Ráday Gedeon apja nyomdokaiba lépve közel 15 ezer kötetesre bővítette a könyvtárat.

Irodalmi tevékenysége révén korának jeles személyiségeivel tartott fenn kapcsolatot, és támogatta munkásságukat. Az előadás során nemcsak a Ráday famíliáról hallgathattunk érdekes történeteket, hanem korhű képet is kaphattunk az egykori Nógrád vármegyéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában