Szécsény

2020.08.09. 20:56

Több százezer műtárgy megőrzéséről gondoskodik a szécsényi múzeum

Bár a járványügyi vészhelyzet kapcsán a múzeumok a nagyközönség előtt zárva voltak, de a legtöbb intézményben folyamatosan zajlottak a múzeumi háttérmunkák. A Kubinyi Ferenc Múzeum régészeti gyűjteményében folyó feldolgozó munkáról Guba Szilvia régészt, főmúzeológust kérdeztük.

Sz. F.

Guba Szilvia mintegy ezer tárggyal gyarapította a gyűjteményt

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

– Milyen munkát végzett ebben az időszakban?

– Több százezer műtárgy megőrzéséről gondoskodunk. A régészeti gyűjteményhez tartozó műtárgyak száma meghaladja a 180 ezret, ekkora műtárgyállomány nyilvántartása és folyamatos ellenőrzése nagy kihívás. A karantén idején kisebb gyűjteményegységek leltározását végeztem, körülbelül ezer tárggyal gyarapítva a fent említett számot. A leltározás kevésbé látványos, azonban annál fontosabb feladat, ezáltal válnak az ásatásról előkerült tárgyak – természetesen a tisztítás, konzerválás után – egyedi leltári számmal ellátott műtárgyakká. Ezek az egyedi azonosítók segítik a későbbi feldolgozást.

– A megszokottól eltérő tevékenységet is végeztek a karantén idején?

– Talán az egyik legnehezebb feladat annak bemutatása, hogy a múzeum nem csak kiállítás és raktár. A tárlatok kivitelezését több hónapos kutatómunka, tervezés, műtárgyak válogatása előzi meg. Egy állandó kiállítás létrehozása nemcsak időigényes feladat, de költséges vállalkozás is. Ameddig a műtárgyak nem kerülnek kiállításra, megőrzésükről gondoskodnunk kell, ez a múzeumi szakemberek és az intézmények fenntartását vállaló szervezetek közös felelőssége. A karantén azt is megmutatta, hogy az online tér közösségi felületei igénylik a múzeum jelenlétét, ezért például az őskori kiállításaink címéhez kapcsolódva Tárgyakba zárt múlt címmel blogbejegyzésekkel igyekeztünk a régészeti gyűjtemény legimpozánsabb darabjait reklámozni.

Guba Szilvia mintegy ezer tárggyal gyarapította a gyűjteményt
Fotó: Sz.F. / NMH

– Milyen aktuális feladatokkal nyitott újra az intézmény?

– Nem titok, hogy a múzeum a Nemzeti Kastély Program keretében hamarosan megújulhat. Részben ehhez a munkához kapcsolódik a gyűjtemények rendezése, átvilágítása és a revízió. Ez utóbbi lefolytatását törvényi rendelkezés szabályozza. Azon vagyunk, hogy látogatóink ismét minél többen felkeressenek bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában