Így érintette a nógrádi zenészeket a járvány alatti kényszerszünet

A koronavírus-járvány egyik nagy áldozatává váltak az elmúlt hónapokban a zenei élet szereplői. Bár a veszélyhelyzet megszüntetését követően már enyhültek a zenés rendezvényekre vonatkozó szabályok, azonban augusztus közepéig csupán az 500 fő alatti koncertek és események rendezhetők meg. Utánajártunk: hogyan érintette a nógrádi származású zenészeket, énekeseket a kényszerszünet?

Palchuber Kinga

Radics Gigi a háttéremberek nehéz helyzetére is felhívta a figyelmet

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Illyés Tibor

A kormányrendelet értelmében zenés, táncos rendezvény jelenleg abban az esetben tartható meg, ha a helyszínen megjelenők létszáma – a személyzettel együtt – nem haladja meg az ötszázat. Ennek értelmében augusztus közepéig tilos a félezer vendégszám feletti tömegrendezvények megtartása, így a nyári fesztiválszezonnak is búcsút kellett mondani. Mindez a zenészeket és a muzsikusokat érintette a legnehezebben, mivel legtöbbjüknek a fellépések jelentik a fő bevételi forrást.

Vírus ide, vagy oda: nem élhetek muzsikaszó nélkül!

Bohács István aranykoszorús és Arany Cinege díjas nótaénekes érdeklődésünkre elmondta: anyagilag és lelkileg is nagyon rosszul érintette, amikor márciusban megtudta, hogy a koronavírus-járvány miatt minden fellépését le kell mondania. A mátraterenyei nótaénekes megyeszerte elhalasztotta műsorait, de Nyíregyházán és Budapesten is elmaradt a bemutatkozás.

– A karantént megelőzően a debreceni Délibáb Nóta Egyesülettel énekeltem utoljára színpadon, utána több hónapnyi kényszerpihenő következett – tette hozzá Bohács István. S bár a nótaénekesnek a mikrofont le kellett tennie egy időre, azonban a Szent Lázár Megyei Kórházban végzett ápolói feladatai szinte megduplázódtak a veszélyhelyzet idején.

Bohács István ápolói feladatai megduplázódtak, de munkáját végigkísérték a dallamok Fotó: H. M.

– A kollégáimmal folyamatosan gondoskodtunk a betegekről, nem volt megállás! Egy ilyen nehéz nap után azonban a nóta mindig segített ellazulni, megnyugodni. Kényszerszünet ide, vagy oda: én nem élhetek muzsikaszó nélkül! – emelte ki a nótaénekes, aki a televízióban és az interneten rendre hallgatta a lélekemelő dallamokat.

Bohács István, a Salgótarjáni Magyar Nóta- és Népzenei Egyesület tagjaival sem tudott személyesen találkozni, de rendszeresen tartotta velük a kapcsolatot és biztatta őket az otthoni gyakorlásra. – Az enyhítések után az első nagy élményt a születésnapom hozta meg Egerben, ahol a baráti társaságomnak adtam énekes műsort. Kiénekeltem magamból mindent, ami a lelkemet nyomta… – mesélte a nótaénekes, aki azóta már vendégként is részt vett ismerőseinek kisebb zenei koncertjén.

Az enyhítésekkel Bohács István már júliusban meghívást kapott a Dunakanyar Rádió zenés beszélgetésére, de egy karcagi nótaversenyre is készülhetnek az egyesületi tagokkal. Emellett csatlakozik a Délibáb Nóta Egyesület online műsorához, valamint a szolnoki nemzetközi nótás találkozón is énekel a nyáron. Szep­tember 19-én pedig megszervezi a karantén utáni első nótadélutánt Salgótarjánban, ahol Éliás Tibor előadóművész lesz a vendégfellépő. A nótaénekes bízik benne, hogy idén még jó pár helyen találkozhat szeretett közönségével.

Szabadtéren lassan enyhülhet már a szigor

Háry Péter salgótarjáni csellóművész a zenekari élet aktív szereplőjeként kettő trió (a Trio Inception és a Trio Tertium), valamint egy kvartett (a Quartetto Speranza) tagjaként rendre megszólaltatja hangszerét.

Háry Péter csellóművész két trióban és egy kvartettben is megszólaltatja hangszerét. Márciusban Kínában lépett volna fel Fotó: Hegedűs Márk
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

– Engem, és a feleségemet, Ágnest is elég kellemetlenül érintett a kialakult helyzet, mert egyikünk sem tudott dolgozni zenekari környezetben. Több mint húsz koncertünk maradt el Pesten, beleértve a teljes Budapesti Wagner-napokat, amely azért nagy szó, mert eddig 12 éve mindig megtartották az eseményt, ahová a világ különböző pontjairól érkeznek az érdeklődők. Ezenkívül márciusban mentem volna operát játszani Shenzenbe az operistákkal, ami Vuhantól ezer kilométerre található. Természetesen ez volt az első, amit lemondtak! – mondta a csellóművész, akit immár egy zalakarosi barokk koncerten értünk el.

Háry Péter kiemelte: az enyhítésnek köszönhetően a szabadtéri koncerteken már részt vehetnek a zenészek, a Zenélő Magyarország koncertsorozaton belül is tíz helyszínen lépnek fel a Magyar Rádió Zenei Együttesei a közeljövőben. – Örülünk, hogy végre visszatér lassan az élet a zenei szférába is… – mondta bizakodva a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője.

Pár előadás már csak jövőre lesz megtartva

Handó István, a Prima Primissima díjas Honvéd Együttes férfikari művészeként rendre szerepel a hazai komolyzenei életben, a Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban. A salgótarjáni születésű operaénekes kérdésünkre elmondta: ahogyan más művészek és zenészek életében, úgy az övében is jelentős változásokat hozott a világjárvány.

– Március 15-én lett volna egy ünnepi rendezvény, amely elmaradt, s azóta is tart ez a sajátos helyzet. Számtalan együttesi és szóló koncertemet el kellett halasztani: teljesen kiesett a tavaszi és a húsvéti szezon, de a nyári terveim is meghiúsultak. Gyakorlatilag augusztusig, őszig minden munkát el kellett tolni, de vannak olyan előadások is, amelyeket már csak a jövő évadban tudunk megtartani – ismertette Handó István.

Hozzátette: a korlátozások enyhítésével azért már észlelhető, hogy elkezdődött a zenei mozgolódás. – Augusztus elejétől mi is hivatalosan tartunk próbákat, megkezdődhet a munka. Az augusztus 20-i budapesti ünnepi rendezvényen minden bizonnyal közre fogok működni, de az elmaradt kisebb szólókoncertek pótlását is elkezdtem tervezni – emelte ki Handó István. Az operaénekes ennek ellenére úgy gondolja, hogy teljes bizonysággal továbbra sem lehet tervezni, hiszen nem tudható mit hoz még az ősz…

Fellépések híján, bevételek nélkül teltek-múltak a hosszú hónapok

Radics Gigi, endrefalvai származású énekesnő a Nool-nak úgy fogalmazott: mint minden zenészt, énekest Magyarországon, őt is sok tekintetben nehezen érintette a járványhelyzet.

Radics Gigi a háttéremberek nehéz helyzetére is felhívta a figyelmet
Fotó: Illyés Tibor / MTI

– Mintegy félév bevétel nélkül azt is megviseli, aki előre gondoskodott és vannak megfelelő tartalékai. Nagyon sokan dolgoznak – turnémenedzserek, hangmérnökök, zenészek, szervezők – egy-egy énekes mögött, akiknek a bevétele szintén elveszett egy időre. Még a karantén előtt a családommal sietve kellett hazatérnem Amerikából, de már akkor lemondták az összes koncertemet nyárig. Ezt követően szinte az egész éves koncertnaptáramat érintette a helyzet. Mivel kismama vagyok, eleve nyár végéig terveztem fellépni, az intézkedések viszont augusztus közepéig nem engedik a nagyobb zenés eseményeket – tette hozzá az énekesnő, aki augusztus 20-án már biztosan színpadra fog állni több helyen, köztük Esztergomban. Addig is lesz néhány kisebb létszámú fellépése, a járványügyi szabályok szigorú betartásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában