Nógrádsipek

2020.07.20. 20:01

Három évig gyűltek a régiségek a sipeki skanzenban

Nemrégiben nyitotta meg kapuit a Korona Skanzen, amelyben Király Boldizsárné régi használati tárgyakból kialakított pazar gyűjteménye tekinthető meg.

L. J.

Király Boldizsárné a családi stelázsi megmentésével kezdte a gyűjtögetést

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

– Az egész azzal kezdődött, hogy a szüleim ki akarták dobni a stelázsit, ami egy szekrény vagy polc volt a népi konyhában – mondta a faluban csak Tecaként becézett hölgy. A gyűjtő hozzátette: – Én azonban elkértem tőlük, és ez lett az első darab a kollekcióban.

A nógrádsipeki asszony férjével egy presszót üzemeltet a faluban, így a stelázsi először a vállalkozás raktárában kapott helyet. Ezután sorra jöttek az ötletek, illetve a különböző adományok. Végül a raktárat átalakították skanzenné, ahol most a tulajdonos mellett több mint húsz magánszemély által felajánlott eszköz található. A tárgyakat úgy címkézték fel, hogy azon a támogatók neve is szerepeljen.

Király Boldizsárné a családi stelázsi megmentésével kezdte a gyűjtögetést
Fotó: T.A. / NMH

A Korona Skanzenben a palócok által használt régi kellékeket láthatunk, köztük a szövőszék darabjait, falvédőket, 1800-as évekből való masinát, kenyérsütő lapátot, guzsalyt, lekvárkeverőt, de például villany- és szenes vasalót is. Érdekesség, hogy a helyi kiállításnak lakói is vannak. Ugyanis Király Boldizsárné korábban a szüreti rendezvényekre készített egy palóc népviseletbe öltöztettet párt, akik most mindketten a kis falumúzeumban várakoznak az őszi mulatságra.

Mint megtudtuk, a tárlat az Országos Kéktúra útvonalon helyezkedik el és pecsételő-helyként is funkcionál. Így az elmúlt időszakban több turista is megtekinthette a három év alatt összegyűjtött eszközöket.

A skanzen tulajdonosa elmondta, hogy a kiállítás megnyitójára meghívta az adományozókat is, akik nagyon elégedettek voltak a végeredménnyel és remélik, hogy minél többen keresik fel a helyi látványosságot.

Címkék#skanzen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában