énekverseny

2020.03.12. 11:25

Közel négy évtizede párosan énekelnek a tarjáni iskolában

Negyvenéves hagyomány a salgótarjáni Kodály Zoltán tagiskolában a biciniuméneklő verseny. A bicinia egyszerű kétszólamú kórusmű. Idén regionális szinten is összemérték tudásukat a diákok.

B.L.

Együtt énekeltek a verseny zárásán a részt vevő diákok. A salgótarjáni rendezvény már negyvenéves múltra tekint vissza

A tanintézmény ének-zene tanárja, Karácsonyné Kaposi Ida annak idején Kecskemétről vette át a módszert. Az énekverseny rangját jelzi, hogy 1997 decemberében országos szintű volt a dalosok találkozója és maga Kodály Zoltánné is megtisztelt jelenlétével, a zsűri tagjai között pedig Szabó Helgát és Vendrei Évát, neves énekművészeket is köszönthettek.

Együtt énekeltek a verseny zárásán a részt vevő diákok. A salgótarjáni rendezvény már negyvenéves múltra tekint vissza

A salgótarjáni iskola idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, az ünnepségsorozatban rendezték meg az idei versenyt. A szervezők nagy örömére a felhívás eljutott megyénk határán kívülre is.

Az iskolai szintű fordulót Kodály Zoltán születésnapján, december 16-án rendezték meg, harmadik osztálytól nyolcadikig, az emelt szinten ének-zenét tanuló diákoknak, három korcsoportban. Nemrég volt a regionális kör, ahová három intézmény nebulói érkeztek a Kodály tagiskolába. Vácról a Karolina Katolikus Általános Iskolából, a Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskolából, Balassagyarmatról, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is eljöttek. A verseny előkészítéséért Franka Beáta felelt. A házigazda intézményt Czine Rita és Póczos Zsóka növendékei képviselték.

A versenykiírás szerint minden páros két-két művet énekelt. Ebből az egyik – tekintettel a névadóra – Kodály-mű volt, a másik pedig egy szabadon választott mű. Az egyes intézményeket összesen hat énekkettős képviselhette.

A zsűri tagjai között volt Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, valamint Karácsonyné Kaposi Ida, a Kodály Zoltán tagiskola ének-zene tanára is.

A diákok produkcióit a zsűri arany és ezüst minősítéssel értékelte, ami azt jelenti, hogy minden produkció jobb volt, mint a bronz fokozat. A verseny a zsűri értékelésével, illetve Praetorius: Viva la Musica kezdetű kánonjának közös eléneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában