tárlat

2020.02.21. 19:45

A Vuk és a Szaffi alkotójának műveiből nyílt kiállítás a tarjáni múzeumban

A lúdas, a fürge, a macskás és a kapitány címmel nyílt pénteken emlékkiállítás Dargay Attila munkáiból a Dornyay Béla Múzeumban.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden magyar ember látta már legalább egyszer a Lúdas Matyi, a Vuk vagy a Szaffi című rajzfilmeket.

Shah Gabriella, a múzeum igazgatója a tárlat megnyitóján elmondta: arra törekednek, hogy a történelmi, a képzőművészeti és a néprajzi tudományos, valamint ismeretterjesztő kiállítások mellett ilyen minőségi, ugyanakkor népszerű anyagokat is bemutassanak a salgótarjáni múzeumban, amelyekre később szívesen emlékeznek vissza a családok.

– Ezt megelőzően kiállításainkon megtekinthető volt már például Kemény Henrik Vitéz Lászlója, Lévai Sándor, báb- és díszlettervező legismertebb alakjai, például Süsü, a sárkány vagy a Futrinka utca lakói, de nem maradhat ki a sorból Pom Pom, Gombóc Artúr és társai sem, akik Sajdik Ferenc nevéhez köthető rajzfilmek hősei. A sort Dargay Attila életmunkájából nyílt kiállítással folytatjuk, amely így egy nem tudatosan létrehozott sorozat következő állomása – fejtette ki Shah Gabriella.

Hozzátette: tárgyalások folynak arról, hogy a megyeszékhelyen június 10-ig megtekinthető kiállítás – a Rodolfo tárlathoz hasonlóan – később a Pásztói Múzeumban is megtekinthető legyen.

A megnyitón közreműködött a Jó Pásztor Katolikus Óvoda gyermekcsoportja és a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Petőfi Sándor tagintézményének énekkara. A kiállítás anyagát Dargay Attila özvegye bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Henrik Irén maga is animációs operatőr, így hozzá is közel áll a rajzfilmek világa.

– A férjem több mint száz filmet készített, és büszkeséggel töltötte el, hogy a legtöbbet a gyerekek számára. Azt hiszem, hogy a férjem a gyerekek szórakoztatására és szeretetre nevelésére tett törekvései még mindig élnek a felnőttek szívében, így mindezt át tudják adni a mai fiataloknak. Ezért ezek a filmek akár 50 év távlatából is, még mindig örömet tudnak okozni kicsiknek és nagyoknak egyaránt – hangsúlyozta Henrik Irén, aki a jelenlévőkkel megosztotta azt is, hogyan került közel Dargay Attilához a rajzfilmek világa.

– Nagyon fiatalon, három-négy éves korában kezdett el rajzolni. Egy hosszas betegség után az édesanyja egyfajta kárpótlásként vitte el egy moziba, ahol szinte azonnal lenyűgözte őt a mozgókép világa. Feljegyzésekben említette később, hogy amikor hazament, emlékezetből kezdte lerajzolni a filmszínházban látott figurákat és várta: mikor mozdulnak meg a papírra vetett karakterek. Ez inspirálta őt hosszú éveken keresztül, így lett belőle animátor – mondta Henrik Irén.

Hozzátette: az animátorok azok az alkotók, akiknek tehetsége segítségével egy nem élő alak átléphet egy másik dimenzióba, a mozgás világába.

A kulisszák mögé is bepillanthatnak a látogatók

A rendezvényen Dr. Dániel Zoltán alpolgármester kifejtette: a kiállítás mindenki kedvenc magyar rajzfilmjei alkotójának állít emléket. Úgy fogalmazott: talán nem túlzás azt állítani, hogy generációkon átívelő, örök érvényű animációs filmek kötődnek Dargay Attila nevéhez, és mindenkinek megvannak a személyes emlékei, illetve a kedvenc karakterei valamelyik produkcióból. A kiállítás erre a romantikus nosztalgiára épít, és éppen ezért lehet vonzó mind a mai napig minden korosztály számára. A tárlatot megtekintve a látogatók betekinthetnek a kulisszák mögé, és végigkövethetik az animációs filmek készítésének főbb szakaszait a forgatókönyvírástól egészen a megvalósult alkotásokig. Dr. Dániel Zoltán végül arra biztatta a megyeszékhely lakosságát, hogy tekintsék meg a kiállítást, amely segítségével megismerkedhetnek annak a nagy hatású alkotónak a munkásságával, aki hosszú évekre meghatározta a magyar mesefilmek irányvonalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában