művészet

2020.01.22. 13:45

Elismeréseket is átadtak a nógrádi fotóklub évzáróján

2019 nem volt szokványos esztendő a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület életében. Januárban ugyanis 1970 óta immár a félezredik kiállítását rendezhette meg az otthonuknak számító József Attila Művelődési Központ fotóklubjában.

Csongrády Béla

Bakos Béla Márk harmadszor, így végleg elnyerte a Brunczel Tibor-vándorserleget

Fotó: NMH

A kerek szám bizonyára valamiféle rekordnak számít a hasonló nagyságrendű és rendeltetésű alkotóközösségek életében. Ráadásul a szervezet elődjét 1964-ben – tehát 55 évvel ezelőtt – hozta létre a három alapító fotográfus: Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály.

Ez utóbbi évfordulóra való emlékezés uralta a város egyik legrégebbi és legsikeresebb egyesületének minap tartott évzáró közgyűlését is, amely a József Attila Művelődési Központ Előtér Galériájában vette kezdetét. Elsőként a házigazda intézmény igazgatója, Balogh Katalin mondott köszöntőt és örömét fejezte ki, hogy Salgótarjánban sok remek fotós él és örökíti meg művészi módon a város és környéke szépségeit, a mindennapok történéseit, apró csodáit.

Bakos Béla Márk harmadszor, így végleg elnyerte a Brunczel Tibor-vándorserleget
Fotó: NMH

Homoga József – aki 1978-ban kapcsolódott a klubhoz és 1982 óta tölti be az elnöki tisztet – személyes, Nógrádban, bel- és külföldön átélt élményekkel teli visszaemlékezésével idézte fel a több mint fél évszázados közös múltat, megköszönve az otthonukként szolgáló intézmény sokoldalú támogatását. Mondandójában is hangsúlyt adott annak a gondolatnak, amelyet az ünnepi alkalomra megjelentetett kiadványban ugyancsak megfogalmazott: Büszkék vagyunk egymás és a közösség sikereire, eredményeire. Bódi Györgyné, a Civil Kerekasztal, illetve Fórum vezetője a városban működő szervezetek nevében, Tamási Áron Az ember melegségre vágyik gondolatával üdvözölte az együttműködésre, partneri viszonyra mindig kész fotósbarátokat.

A csoportkép elkészülte, illetve a klubtagok archív képeiből összeállított kiállítás megtekintése után a rendezvény az üvegcsarnokban ünnepi közgyűléssel folytatódott, amely keretében szomorú szívvel és egyperces néma felállással emlékeztek meg az ötvenöt év során elhunyt tagtársaikról, köztük az éppen 2019-ben távozott Verebélyi Gyuláról és Szilasi András pártoló tagról.

A beszámoló keretében Homoga József tájékoztatta a jelenlévőket az elmúlt évi eseményekről, kiállításokról, a magyar fotográfia napján és egyéb alkalmakkor – így az észak-magyarországi fotószemlén Salgótarjánban – rendezett tárlatokról, a heti rendszerességgel megtartott klubfoglalkozásokról, szakmai előadásokról, vetítésekről, az év során megszerzett elismerésekről, sikeres pályázatokról, vetélkedőkről, hazai és határainkon túli vendégszereplésekről, a nőnapi és salgóbányai – Kuris Judit és férje portáján tartott – Ivó-napi hangulatos programokról, illetve az egyesület pozitív egyenlegű pénzügyi helyzetéről, majd az idei tervekről esett szó és díjátadásokra került sor.

Az életműdíjat az egyesület tagsága ez alkalommal Czenthe Hubának ítélte, majd kihirdették az úgynevezett pontszerző verseny sorrendjét, amely a különböző pályázatokon, illetve kiállításokon való szereplések eredményeiből tevődik össze. Az első helyen Bakos Béla Márk végzett 77 ponttal, és immár harmadszor – azaz végérvényesen – megkapta a Brunczel Tibor alapítótagról elnevezett vándorserleget. A második Simon Péter lett 43 ponttal, a harmadik pedig Agócs József, aki 38 pontot szerzett. Mintegy tucatnyian részesültek könyvjutalomban átlagon felüli aktivitásukért, majd a tagság ajándékozta meg Homoga Józsefet az egyesület élén kifejtett folyamatos, áldozatkész munkájáért.

Életműdíjas: Czenthe Huba

Többéves gyakorlat szerint a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület minden év elején életműdíjjal – amelyet a tagság szavazatai alapján ítélnek oda – tünteti ki egy-egy társukat. A díj jelentősége, rangja benne foglaltatik az elnevezésben is. A minapi közgyűlésen ebben az elismerésben Czenthe Huba részesült számos sikeres kiállítása – amelyeken a természetfelvételek dominálnak – és sokoldalú tevékenysége elismeréseként. A tanári végzettségű fotográfus 2006-tól tagja a tarjáni székhelyű egyesületnek. Ügyszeretetére és elkötelezettségére jellemző, hogy a szomszédos Heves megyéből, a Pétervására melletti Erdőkövesdről jár be a hetenkénti foglalkozásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában