emlékezetes alakítások

2020.01.22. 06:50

Dörner György és Koltai Róbert kapták idén a Madách-díjat Balassagyarmaton

Madách Imre az utókor minden nemzedéke számára utat mutat, miként kell emberi teljességben élni, szilárd hittel, egyben egyetemes magyarsággal – ez volt az egyik fő mondanivalója a híres drámaköltő születésnapja alkalmából rendezett keddi ünnepségnek, amely hagyományosan három pillérre épült, és csúcspontjaként Dörner György és Koltai Róbert színművészek vehették át az idei Madách-díjakat.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: T. D.

Az eseménysorozat a régi vármegyeháza mellett, Sidló Ferenc szobránál kezdődött a koszorúzással, majd a Madách Imre Városi Könyvtár galériájában folytatódott a két, Horváth Endre-díjas képzőművész, Mózer Erzsébet és Szenográdi Szabina kiállításának megnyitójával.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nagytermében először Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, milyen magas irodalmi értéket képvisel Madách Imre, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, és mi, nógrádiak méltán lehetünk büszkék azért, mert a nagy drámaíró a mi vidékünk szülöttje. Méltó követője mások mellett az a két színművész, aki átvehette az idei Madách-díjat.

Megkoszorúzták Madách Imre szobrát a régi vármegyeháza mellett
Fotó: T. D. / NMH

Skuczi Nándor, Nógrád megye közgyűlésének elnöke beszédében kifejtette, Madách az ismeret és a lelkiismeret szárnyain repülve tökéletes rálátással rendelkezett az egész világról. Hozzátette, a híres drámaköltő nem beszorítható és nem kiszorítható, ő egyetemes és mélységesen magyar, aki rendkívül súlyos személyes tragédiák közepette alkotta meg hazánk drámairodalmának csúcsteljesítményét. Az elnök hangsúlyozta, Madách sok mindent üzen a ma emberének: alkotni, a közjóért dolgozni, a kultúrához hozzátenni, nyomot hagyni, ebben ő az egyik útjelző és eligazító, mert az élet célja valóban a küzdés maga.

Skuczi Nándor nyújtotta át a Madách-díjat Dörner György és Koltai Róbert színművészeknek.

Dörner György érdemes és kiváló művész több társulatban megfordult, játszott a Nemzeti Színházban, a Katona József Színházban és a Radnóti Színházban. Filmbeli alakításai is emlékezetesek, a mindennapok embere azonban leginkább szinkronizálásairól ismeri, hiszen többek között ő kölcsönözte Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy és Michael Douglas magyar hangját. Az Újszínház igazgatójaként sajátos vonalat honosított meg a színművészetben, létrehozták a Keresztény Színházi Fesztivált, amelyben a keresztény értékrend fontosságát hirdetik.

A másik kitüntetettet, Koltai Róbertet sem kell bemutatni a nógrádiaknak, ráadásul a népszerű színművész mostanában egyre többet vendégeskedik a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásain. A Jászai Mari-díjas érdemes művészt olyan nagyszerű filmekből ismerheti elsősorban a közönség, mint az Indul a bakterház, A miniszter félrelép, a Csocsó, a Szamba, az Ámbár tanár úr. Számára mindig a néző volt a legfontosabb, hiszen ha az nincs, a színész létjogosultsága is megszűnik. Szerepeiben mindig arra törekszik, hogy a mindennapi élet dolgait hozza felszínre, hol humoros, hol fájdalmas köntösben.

A Madách-díj-átadó ünnepségen közreműködött Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid zenei triója, Csernák János színművész és Halaj Zsófia.

Mózer Erzsébet (balra) és Szenográdi Szabina is díjat kapott
Fotó: T. D. / NMH

Monotípiák és szín-alak kapcsolatok elevenednek meg alkotásaikon

Idén két képzőművész hölgy érdemelte ki Balassagyarmat városának Horváth Endre-díját. Mózer Erzsébet Munkácsy-díjas grafikus, a Szépművészeti Múzeum restaurátora igen érdekes technikákkal dolgozik: a linóleummetszetek és szitalenyomatok mellett monotípiákat készít. Ez utóbbi a grafika és a festészet határán van, csak egyszer lehet lenyomtatni, nem lehet újra megismételni ugyanazt a megalkotott képet. Ezt a módszert alkalmazta egykor Degas, Picasso és Szász Endre is. Szenográdi Szabina festőművész alkotásaira is sajátos kifejezésmód jellemző: bonyolult kompozíciókban tárja fel szín és alak kapcsolatát, amelyekben nem elsősorban a tárgy felismerhetősége, sokkal inkább az üzenet helyett a ritmus és a minták harmóniája a lényeges, a környezeti hatások és a saját érzelmek ihletettségében.

A két művész kiállítását a Madách Imre Városi Könyvtár galériájában Petró György szobrászművész méltatta, míg a díjakat a központi ünnepség során Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere, művészettörténész adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában