Bányász-Kohász Fúvószenekar

2019.12.13. 11:20

Adventi dallamokkal ünnepelte 140. születésnapját a tarjáni fúvószenekar

A Bányász-Kohász Fúvószenekar nemcsak a hagyományokat őrzi, de közösségkovácsoló erővel is rendelkezik. Lelkes zenészei mindezt idén – a megalakulás 140. évfordulóján – is hűen bizonyították fellépéseikkel, amelyet a napokban egy adventi hangversennyel koronáztak meg Salgótarjánban.

Palchuber Kinga

Adventi hangverseny a salgótarjáni Váczi Gyula műveszeti iskolában

Forrás: NMH

Fotó: Ladoczki Balázs

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola ünnepi díszbe öltözve fogadta zeneszerető vendégeit, akik a közelmúltban az Ifjúsági Fúvószenekar és a Bányász-Kohász Fúvószenekar közös adventi koncertjére látogattak el.

Élménynek mindenképpen különleges volt, hiszen a lélekmelengető dallamok mellett a századokon átívelő rezesbanda e hangversennyel koronázta meg fennállásának 140. évfordulóját. A zenészek a hangversenyt úgy állították össze, hogy az mindenki számára könnyen befogadható legyen. Elsőként a születésnapos fúvósok két kedves indulója hangzott fel a zeneiskola hangversenytermében, majd filmzenék és karácsonyi dalok színesítették az estét. A támogatói jegyekből mintegy 86 ezer forint folyt be, amelyet a tízéves Ifjúsági Fúvószenekar javára és fejlődésére fordítanak.

– Idén számos fellépésen vagyunk már túl, s mindenhol nagy szeretettel fogadta zenénket a közönség! Egyebek mellett Sajószentpéter, Miskolc és Kazincbarcika közönségének játszhattunk, de óriási élmény volt, hogy Besztercebányán is vendégekként szerepelhettünk. A 140 éves jubileumra nyáron Salgótarján belvárosában nagyszabású ünnepséget és egy országos fúvószenekari találkozót is életre hívtunk, amelyen az ország még működő bányász-fúvószenekarai és az óradnai fúvósok is közreműködtek – mondta Morvai Máté, a zenekar trombitása.

Hozzátette: a zenekart erősíti a salgótarjáni zeneiskola szerepvállalása is, amely rendszeres próbalehetőséget biztosít számukra. Emellett az utánpótlásunkról is az intézmény gondoskodhat, amelynek szaktanárai lelkesen terelgetik zenei irányba a fiatalokat.

Kövesdi Krisztián, a rezesbanda tubása a Nool.hu kérdésére elmondta: a századokon átívelő zenekar egyszerre testesíti meg Salgótarján múltját, jelenét és jövőjét.

– A fúvósokban egytől egyig olyan embereket ismerhettem meg az évek során, akikkel máshol talán soha nem találkoztam volna. Emellett hihetetlen látni, amikor egy-egy rendezvényen korosztálytól függetlenül mindenki élvezi a koncertünket. Nekem a csapat testesíti meg az összetartást! – tette hozzá Krisztián.

Diósi János hatvan évvel ezelőtt szólaltatta meg először kürtjét a fúvószenekarban, ahol máig önfeledten zenél. – A fúvósok között nemcsak egy örök szenvedélyre, de hű barátokra is leltem. A próbaterembe lépve mindig csak egy dolog jár az eszemben: itthon vagyok! Emellett a zene éltet és fiatalon tart, s csodálatos érzés, amikor játék közben a közönség csillogó tekintettel figyel minket – mesélte Diósi János.

A Bányász-Kohász Fúvószenekar tagjai vallják: egy város addig őrzi meg rangját, amíg van valódi zenekara. Óriási eredménynek tekintik, hogy a fúvószenekar még ma is létezik, s rendelkezik szakmai utánpótlással. A csapat 2020-ban is töretlenül szeretne koncertezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában