honismeret

2019.11.06. 14:47

Ők nyerték a tarjáni múzeum pályázatának díjait

A Dornyay Béla Múzeum sokéves hagyománya, hogy honismereti pályázatot hirdet a megye múltjának jobb megismerése céljából.

Cs. B.

A művelődéstörténet terén az első díjat Kenyeres István kapta

Az idei pályázat díjkiosztó ünnepségét a minap tartották az intézményben, s három kategóriában hirdettek nyerteseket.

A művelődéstörténeti témakörben az első díjat Kenyeres István kapta Salgótarján Hild-érmes főtere című dolgozatáért. Két pályázónak – Horváth Péternek (A sísport megjelenése Magyarországon és Salgótarjánban a kezdetektől 1945-ig) és Baráthi Ottónak (Hatvanéves Salgótarján város múzeuma) – ítélt a bírálóbizottság második díjat.

A művelődéstörténet terén az első díjat Kenyeres István kapta

Ugyancsak ketten, Böszörményi István (Magyar emlékjelek Losoncon (1733–2015)) és Praznovszky Miklós Ferenc (Balázs János emlékezete) részesültek harmadik díjban. A történelemtudományok kategóriában első díjat nem adtak ki, második lett Kovács Péter (Ellentmondások és kompromisszumok az egyház és az önszerveződő falu között az első rendszerváltás időszakában (1945–1957) Karancsalján) és Praznovszky Miklós Ferenc (Tudósítónk jelenti). Farkas Attila két harmadik díjat is átvehetett (A nemes Ferenczy család – A nemes Edőcs család).

Az ipar- és településtörténet kérdéskörben Prakfalvi Péter (A Nógrádvidéki Bazaltbánya Rt. története) végzett az első helyen. Második lett Simon István Krisztián (Nógrád megye településföldrajza, különös tekintettel a településszerkezetre), harmadik díjas nem volt. Különdíjas lett Kovács Istvánné (Salgótarjáni fotográfusok).

A díjakat a Dornyay Béla Múzeum adományozta, könyvjutalmat Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára, a balassagyarmati Palóc Múzeum, a Pásztói Múzeum, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Dornyay Béla Múzeum illetve az intézmény baráti köre ajánlott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában