ünnep

2019.11.26. 11:20

Élnek a szlovák hagyományok: nemzetiségi napot tartottak Salgótarjánban

Az elmúlt hét végén újra – immár tizenhatodszor – került sor a régióban élő szlovák anyanyelvűek nemzetiségi napjára a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban. A lassan másfél évtizedes hagyományú rendezvényre huszonkét Nógrád megyei, illetve két hevesi település képviseletében érkeztek résztvevők, de megtisztelték a szervezőket helyi, besztercebányai és budapesti vendégek is.

Csongrády Béla

Forrás: NMH

Mi sem természetesebb, hogy az ilyen ünnepi események kezdetén elhangzik a magyarországi szlovákság himnusza: az Uram, áldd meg ezt a földet és minden nemzetét!, amely a szomszédok közti megértést, barátságot is hangsúlyozza. A megjelenteket elsőként Egyedné Baránek Ruzsenka, a szlovák szövetség országos elnöke – aki eleddig minden alkalommal a színpadon volt – köszöntötte és mutatta be azokat a személyeket, akik az október 13-i választásokon kerültek a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetségi Önkormányzatba. Az elnök Egyed Ferdinánd (Salgótarján) lett, alelnök Komjáthi Andrásné (Vanyarc), tagok: Agárdi András (Ősagárd), Bán Imréné (Galgaguta), Ivanics Andrásné (Bánk), Kucsera Andrásné (Nézsa) és Rácz Kornélia (Bér). Valamennyiük nevében szólt Egyed Ferdinánd, amikor azt hangsúlyozta, hogy csak tudásukat, erőiket egyesítve lehetnek sikeresek, eredményesek. S ez az összefogás vonatkozik a településeket vezető önkormányzatokra is.

Szép gondolatokban gazdag beszédet mondott Jan Lunter a besztercebányai közgyűlés elnöke is, amikor gratulált az önkormányzati tagoknak. Felidézte, hogy éppen 30 éve annak, hogy megváltozott a világ Közép-Kelet Európa országaiban is. Legfontosabb értékként a szabadságot említette. Ennek köszönhető, hogy megszűntek a határok s szélesre tárultak a kapuk a két szomszédos nép együttműködéséhez is.

A következőkben az országos népdaléneklési verseny két nézsai győztesének, Blanka Bíroova és Stella Styevova produkciójának tapsolhatott a közönség, majd a vanyarci Komjáthi Anna lépett a mikrofonhoz, aki az Országos Szlovák Önkormányzat új, fiatal tagjaként, a nógrádi szlovákok képviselőjeként köszöntötte a megjelenteket. Tradicionális mozzanatként került sor a kitüntetési ceremóniára. A vanyarci Hugyecz Andrásné emlékére alapított Nemzetiségünkért, hagyományápolásért-díjat ezúttal két személynek adta át Komjáthi Andrásné és Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete elnöke és a vanyarci szlovák régióközpont vezetője. Terényből Brozsó Andrásné Kusnyár Edit részesült elismerésben. Nevezett az indoklás szerint mintegy negyvenéves közéleti tevékenysége során pedagógusként, tagintézmény-vezetőként, képviselőként, alpolgármesterként, illetve tiszteletdíjas polgármesterként is sokat tett és tesz egyrészt a településéért, másrészt azért, hogy a terényi óvodában és iskolában jelenleg is mindenki tanulja a szlovák nyelvet.

Hasonló érdemei vannak a tősgyökeres bánki Ivanics Andrásnak, akinek szintén odaítélték e díjat. Tizenhárom évig volt polgármester, s mindig szívvel-lélekkel dolgozott a nemzetiségi találkozó sikeréért s mint képviselő is szívügyének tartja a szlovák kultúra életben tartását, gazdagítását.

Ismét régiós szinten ünnepeltek, elismerve a tagság munkáját

Jan Lunter, a besztercebányai önkormányzati kerület elnöke a rendezvényen nagy örömmel nyugtázta, hogy a magyarországi szlovákok – köztük a nógrádiak, hevesiek – tovább éltetik hagyományaikat, amelynek példája ez az ünnepség is, amelynek megszervezéséért kivált Egyedné Baránek Ruzsenkának jár köszönet. A jövőben is lesz természetesen feladat bőven, amelyek megoldásából kinek-kinek ki kell vennie a részét.

A salgótarjáni regionális nemzetiségi nap a besztercebányai Mladost egyetemi néptáncegyüttes Repülj, madárka! című látványos, nagy sikert aratott folklórműsorával fejeződött be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában