világnap

2019.10.01. 16:50

Kedden a muzsika körül forog az egész világ

Yehudi Menuhin hegedűművész szerint a zene képes közelebb hozni egymáshoz az embereket és a kultúrákat. Kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A zenei nevelés fontosságára a megye művészeti intézményei is kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Több mint negyven évvel ezelőtt Yehudi Menuhin a zene embereket összekötő erejét hangsúlyozva minden várost, falut és országot arra buzdított, hogy minél többféle zenés programot rendezzen. Kezdeményezésére október 1-jét a zene világnapjává nyilvánították, s ezen a napon Nógrád megye különböző pontjain is a muzsika kerül a középpontba.

Kapi Gyula, a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola vezetője portálunknak elmondta: intézményük évről évre változatos koncertekkel ünnepli a zene világnapját, mivel a szakmabeliek ilyenkor egymás munkáját és tehetségét helyezik előtérbe.

– Zeneiskolánkba több mint hétszáz tanuló jár, s meglátásom szerint a zene rendkívül jó hatással van diákjainkra. Kodály Zoltán is azt mondta: a gyerekek zenei nevelését már az édesanyjuk pocakjában célszerű elkezdeni – tette hozzá Kapi Gyula.

Kiemelte: kutatások is bizonyítják, hogy a zenélés nemcsak a babák fejlődésére, de az idősekre is jótékonyan hat. A muzsikálás megnöveli a kognitív tartalékot és javítja a hangulatot, s a zenetanulás által kifejlesztett új készségek frissen és működőképesen tartják az agyat.

– A zene nevelésben játszott szerepét az oktatásban is felismerték, ugyanis ezáltal a nehezen kezelhető, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek viselkedése is formálható. Október 1-jén, kedden a Salgótarjáni Tankerületi Központ másik három művészeti iskolájával szervezzük meg hangversenyünket. Célunk, hogy oda-vissza hangversenyeket valósíthassunk meg, és a gyerekeket megyeszerte megfertőzzük a zenével. A közös zenélés nem csupán örömforrás, hanem egy maradandó élmény is, amely ráébresztheti a gyermekeket a zene szépségére, hozzájárulhat jellemfejlődésükhöz és összetartó közösséggé kovácsolhatja őket – ismertette Kapi Gyula.

Balassagyarmaton, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában is minden évben megemlékeznek a zene világnapjáról. Csábi István intézményvezető elmondta: az idei tanévet – négy művészeti ágban: zene, képzőművészet, táncművészet, szín- és bábművészet – több mint hétszáz tanulóval kezdték meg.

– Az előző évek megyei, területi és országos sikereinek köszönhetően minden művészeti ágban megfelelő az érdeklődés, bár az országosan is jelentkező tanárhiány miatt több gyerek marad el a művészeti képzés lehetőségétől – ismertette a vezető, aki Kodály Zoltánt idézve hozzátette: a zenének nagy embernevelő hatása van, hiszen teljes lelki élet zene nélkül nincs.

Kiemelte: a muzsika mellett a többi művészeti ág is óriási személyiségfejlesztő hatással bír egy felnövekvő gyermek életében, amit már az ókori görögök is tudtak, ezért volt központi helye a zenei nevelésnek az oktatásukban.

A zene azonban nemcsak azoknak jelent pozitív töltetet, akik hangszeren játszanak vagy énekelnek, hanem azoknak is, akik befogadják a léleksimogató dallamokat. A zene egy közös nyelv a világban, amely feltölt, ellazít, gyógyít és megnyugtat.

Helyet követel a képzőművészet is

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában október 1-jén – az ünnepi hangverseny előtt – 17 órától a képzőművészet is terítékre kerül, amikor is Romhányi Olga Unisono című kiállításával mutatkozik be a közönségnek.

Az alkotó tárlatát dr. Barabásné Morvai Tímea intézményvezető-helyettes nyitja meg. A zene mellett a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában is feltárul az alkotás szerepe, ahol 17 óra 30 perckor Dávid Zsuzsanna képzőművésztanár műveiből nyílik kiállítás. A tárlatot előreláthatólag Kele Szabó Ágnes ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállított anyagok megtekintését követően a nógrádi megyeszékhelyen Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója, míg Balassagyarmaton Medvácz Lajos polgármester beszél a zene szerepéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában