olvasás

2019.10.12. 06:40

Bújják a könyveket a nógrádiak

Tavaly több mint 133 ezer fő látogatta a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárat és használta szolgáltatásait. Mintegy 76 ezer dokumentumot kölcsönöztek ki, illetve 400 ezer alkalommal olvastak köteteket és egyéb kiadványokat helyben. Töretlen tehát az olvasás népszerűsége, amihez a folyamatos fejlesztés – például a fiókkönyvtárak korszerűsítése – mellett népszerű rendezvények – így az Országos Könyvtári Napok programsorozata – is hozzájárul.

Veres Edina

Árulkodóak a látogatottsági adatok: kedvét leli a könyvekben a megye lakossága Fotó: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár idén immár tizenharmadik alkalommal csatlakozott a múlt heti Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, amelynek színes programjain idén több mint kétezer érdeklődő vett részt.

Molnár Éva, a megyei könyvtár igazgatója elmondta: idén az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épült, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jövőkép szerepel.

– A tematika szerint a szervezők egy olyan világot képzeltek el, amelyben egyebek mellett elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok, valamint valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, a tavaktól és a víztározóktól az óceánokig – fenntartható. Éppen ezért kapta a programsorozat a Könyvtárak az emberért – felelősségünk a Földért címet. E fontos, és mindannyiunk – gyermekeink és unokáink – életét is alapvetően befolyásoló témák közül próbáltuk a könyvtári környezetben található, sajátos eszközeinkkel alaposabban körüljárni néhányat. A célunk az volt, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tegyünk a megoldás felé, ezért is szerepelt a programjaink között például Németh Lajos meteorológus Mi lesz veled Föld, mi lesz veled éghajlat? című előadása – hangsúlyozta az igazgató.

Árulkodóak a látogatottsági adatok: kedvét leli a könyvekben a megye lakossága Fotó: NMH

A figyelemfelkeltő események színhelyéül keresve se lehetne jobb helyszínt választani, hiszen a könyvtárak fontos feladata a tudás begyűjtésén túl, annak megőrzése és továbbadása. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a tavalyi évben több mint 133 ezer fő látogatta és használta a megyei könyvtár szolgáltatásait, akik mintegy 76 ezer dokumentumot kölcsönöztek ki, illetve 400 ezer alkalommal olvastak köteteket és egyéb kiadványokat helyben, a könyvtár épületében kölcsönzés nélkül.

A könyvtári napok alatt több mint 2000 főre rúgott a megyei könyvtár, valamint a fiókkönyvtárak látogatóinak tábora. Tavaly is hasonló érdeklődés mellett zajlottak az események, hiszen a könyvtár minden évben arra törekszik, hogy minden korosztálynak kínáljon érdekes programot.

– Ez nem egy önálló kezdeményezés, hiszen az ország könyvtárainak összefogásával valósul meg, így tavaly országszerte 6200-nál is több programon vehettek részt az olvasás iránt érdeklődők, akiknek a száma elérte a 218 ezer főt. E részvételi arány eléréséhez nyilván rendezvényekre van szükség, amelyekhez a fiókkönyvtárak is teret biztosítanak. A közelmúltban több fiókkönyvtárat – így a szirákit, a somoskőit és a rónafaluit – is átadtunk a felújítást követően – ismertette Molnár Éva.

Tapasztalatai szerint érdemes energiát fordítani e helyiségek korszerűsítésére, vagy akár új funkciókkal való ellátására, hiszen így több embert tudnak becsalogatni a könyvek világába, akár a könyvtári napok alatt is.

Új köntösben a régi fiókkönyvtárak

Az Országos Könyvtári Napok keretében átadták a Balassi Bálint Megyei Könyvtár somoskői, valamint rónafalui fiókkönyvtárát is. Ez előbbi átadóünnepségén Molnár Éva, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: a hagyományokat a polcokon sorakozó kötetek, míg a modern technikát a számítógép képviseli a helyiségben, illetve amennyiben igény mutatkozik rá, E-könyvek is elérhetők lesznek a fiókkönyvtárban. Hozzátette: ez utóbbi ugyan már jelen van a megyei könyvtárban, de szolgáltatásként nem túl népszerű, mivel a felhasználók rendszerint ezeket az eszközöket szívesebben szerzik be maguknak, saját célra. A fiókkönyvtár kínálata a jövőben az olvasók igényei szerint bővíthető lesz, emellett a fiatalok sem csak a kötelező olvasmányok közül választhatnak, hanem társasjátékokat is találhatnak a polcokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában