ápolták a kultúrát

2019.08.05. 06:40

Ismét összegyűltek a világ palócai Bárnában

A hatodik Palóc Világtalálkozót tartották meg a hétvégén Bárnán. A rendezvény napestig tartó programjai mind e népcsoport színes kultúráját és hagyományait voltak hivatottak bemutatni. Emellett átadták a Szeder Fábián díjakat, illetve egy új elismerés büszke birtokosait is színpadra szólították.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Hét évvel ezelőtt Berze Mariann, a Tar Lőrinc Baráti Kör titkára megálmodta egy összművészeti fesztivál ötletét, amelynek célja nem más, mint a palócság összefogása, az identitásuk erősítése, az értékeik és kultúrájuk sokszínűségének bemutatása. A tervet végül tettek követték... A Palóc Világtalálkozónak idén Bárna települése adott otthont. A három napos programsorozat a község védőkeresztjének avatási ceremóniájával kezdődött még pénteken, majd másnap a népművészeti hagyományokkal ismerkedhetett meg a nagyérdemű.

Ünnepi beszédében Dócs Dávid, az előző világtalálkozó főszervezője, azaz Cserháthaláp polgármestere elmondta: egy év távlatából visszanézve – még az esetleges kritikák ellenére is – úgy gondolja, hogy megérte a találkozó rendezésével járó feladatok súlyát felvállalni.

– A legfontosabb, amit elértünk, hogy a Palóc Világtalálkozó a mai napig él. Én akkor azt javasoltam a rendezvény megálmodóinak, hogy ne kössék helyhez ezt a programot, mert jobb lenne, ha az egész palóc földet bejárhatná. Idén így kerültünk Bárnába, amely település olyan, mintha egy kis ékszeres dobozba rejtett palóc gyöngyszem lenne. Remélem, nem áll meg itt a rendezvény, hanem tovább vándorol, és jövőre egy újabb gyöngyszemet mutathat meg nekünk, palócoknak – hangsúlyozta Dócs Dávid.

Az ünnepi műsor keretein belül kihirdették a Szeder Fábián-díj kitüntetettjeinek névsorát is, így színpadra szólították Bodor Pálné Bozsik Lídiát, Bukovics Jánost, Csáky Károlyt, Pósa Juditot és Szabó Györgyöt. A szervezők az idén egy új díj alapításával is szerették volna köszönteni mindazokat, akik áldozatos munkája nagy segítséget jelent számukra évről évre. A Palóc Világtalálkozó Szolgálatáért Település Díjban részesült Bátonyterenye, Gyöngyös, illetve Cserháthaláp, míg a Palóc Világtalálkozó Szolgálatért elismerést Dócs Dávidnak, Ember Istvánnak, Hangya Mihálynak, Hornyák Istvánnak, Máthé Ritának, Plhák Arankának, Siraky Ágotának, Siraky Ferencné Pethes Mártának, Vinkler Júliának, Vitéz Oravecz Zoltánnak és Vitkó Egonnak ítélték oda.

A szombati programsorozat keretein belül számos fellépő lépett színpadra, valamint a délután folyamán egy lakodalmas menet vonult végig a település utcáin. Végül a rendezvényt vasárnap szentmisével zárták, amely előtt a jó palócok egy határokat átívelő össztáncot roptak a jövő évi viszontlátás reményében.

Lakodalmas menet

Berze Mariann kifejtette, hogy a mára hagyománnyá vált lakodalmas menet ötlete a sokféle, gyönyörű palóc népviseletből ered. A palócok mindig is szerettek mulatni, az általuk viselt ruhadarabok különböztek egymástól, így pusztán az öltözékük alapján meg tudták határozni, ki honnan származik. Az idei lakodalmas menetet a vajdasági Bácskertesből érkezett csoport vezette a színpadtól a palóc udvarba, ahol kikérték a menyasszonyt, majd a menet résztvevői visszaindultak a kiindulási ponthoz, ahol egy össztánccal ünnepeltek az egybegyűltek. Berze Mariann kiemelte továbbá: szemet gyönyörködtető látványnak tartja, amikor közel ezer ember, különféle népviseltben vonul az utcán és itt lehet igazán érezni a palóc összetartozás erejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában